4de editie Brabantse Dorpen Derby (2015) op volle toeren


4de editie Brabantse Dorpen Derby (2015) op volle toeren

23-06-2015

De 4de editie van de Brabantse Dorpen Derby met als thema `Cultuur' dendert door. Van literatuur tot dans en theater. En van design tot dialect. Cultuur is een bindmiddel bij uitstek. Het versterkt onze identiteit en geeft de samenleving kleur.

Vlnr. de nieuwe jury: Paul Spapens, Tet Reuver, Henri Swinkels (gedeputeerde en juryvoorzitter), Lout Donders, Rik Geurts

Met dit jaar maar liefst 92 aanmeldingen van Brabanders die zelf met de leefbaarheid in hun dorp aan de slag wilden gaan. Uit alle inzendingen koos de jury onder leiding van gedeputeerde Henri Swinkels van Leefbaarheid en Cultuur, negen finalisten die ieder EUR10.000 en professionele
begeleiding krijgen voor de uitvoering van hun idee!

Aan de slag!

Met de Dorpen Derby, georganiseerd door de provincie Noord-Brabant, worden niet alleen negen geweldige projecten gerealiseerd. De finalisten worden ook in de schijnwerpers gezet zodat alle Brabanders geinspireerd worden om zelf aan de slag te gaan voor het eigen dorp. En dat is waar de Derby
om draait! Tijdens de kick-off van 30 mei jl. zijn de negen finalisten gekoppeld aan cultuurcoaches, die hen de komende maanden motiveren en met raad en tips bijstaan.

Wie staan er in de finale?

- Den Hout (Freemde Fogel Festival) met coach Joost Heijthuijsen
Het Freemde Fogel Festival is bedoeld om talenten uit het dorp en uit de buurt een podium te bieden.
- Gilze (Zo104) met coach Gerard Korthout
Van interview naar popconcert, van film naar spelshow en van satire naar serieuze onderwerpen. Zo104 verzorgt in cultureel centrum De Schakel een gevarieerde en spraakmakende liveshow.
- Heeswijk-Dinther (Het VerhAal van Ctrl+Alt+Del) met coach Bijke Aarts
Heeswijk-Dinther wil met het dorp bewust maken van de tijd waarin we leven. Tijd dus voor een harde reset: ctrl+alt+del.
- Heeze (Kunstsmullen) met coach Rocco Verdult
Heeze gaat Kunstsmullen; een route langs 50 Land-Art objecten, culinaire hotspots, kijkdozen in de etalages van de winkels en circa 10 Dorp-Art objecten.
- Nispen (Heerlijcke cultuur) met coach Heleen Moors
Tekort aan vrijwilligers, hoezo? In Nispen wordt met ruim 125 vrijwilligers een openluchttheater gebouwd.
- Ravenstein ( Alles draait om de Nijverheid) met coach Simone Kramer
Stichting de Ravensteinse Molen wil de molen `de Nijverheid' behouden en omtoveren tot een modern, cultureel bezoekerscentrum. Het project biedt werkgelegenheid aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.
- Sint Agatha (Het voetveer verbindt (ons weer) met coach Rene Bastiaanse
In Sint Agatha heeft men het voetveer dat over de Maas voer tussen Sint Agatha en Middelaar teruggevonden en is men gestart met de restauratie ervan. Verbinden, daar draait het om bij dit project!
- Sterksel (@SterkselCity) met coach Meggy Althuizen
Muziek staat in Sterksel centraal. Onder de naam @SterkselCity viert muziekvereniging `De Heerlijkheid' in 2015 haar jubileum; 70 jaar fanfare, 60 jaar drumband en 20 jaar jeugdfanfare.
- Stevensbeek (Samen Stevensbeek!) met coach Cor van de Griendt
In Stevensbeek, een dorp met nog geen 700 inwoners, is vorig jaar een asielzoekerscentrum geopend met 800 plaatsen. Vervelend? Niet voor Stevensbeek! Zij pakken deze kans om van elkaar te leren!

Finale

De negen finalisten zijn vanaf 19 september te volgen via Omroep Brabant! Ook de finale op 12 december 2015 kijk je live mee via Omroep Brabant. Tijdens deze tv-show kiezen de jury en het Brabantse publiek de top 3. Welk dorp gaat er naar huis met EUR25.000 (1e prijs), EUR12.500 (2e prijs) of
EUR7.500 (3e prijs)? Ook jouw stem telt!

Op de hoogte blijven van de Brabantse Dorpen Derby?

- Website www.brabant.nl/dorpenderby
- Volg de Derby ook op Facebook, Twitter en Instagram (dorpenderby).