Ruim 300 bezoekers op de Landschapsdag


23 juni 2015

"Een prachtige dag op Spaensweerd". "Een mooi initiatief op een nog mooiere locatie en "veel mooie stands". Dat waren enkele reacties van bezoekers van de Landschapsdag op het landgoed Spaensweerd in Brummen. De familie Linssen - van Rossum verwelkomde zaterdag 20 juni ruim 300 bezoekers en
60 `groene' vrijwilligers op haar landgoed. In een prachtige setting van het landhuis en de tuin was het volop genieten van al het moois dat het Brummense landschap te bieden heeft.

De dag werd geopend door wethouder Tuiten, waarna hij samen met de familie Linssen de ' uilenboom' onthulde. In een oude beukenstam, aan de oprijlaan van het landgoed, heeft een houtkunstenaar Thomas Weijenberg een prachtige uilenfamilie gezaagd.
Daarna startte wethouder Tuiten een vraaggesprek met de landgoedeigenaren en Ruben Smit, regisseur van de film De Nieuwe Wildernis. Ruben Smit onderstreepte het belang van het landschap als verbinding tussen de grotere natuurgebieden.

Leuke activiteiten voor jong tot oud

Van klimmen in een schitterende rode beuk, het uitpluizen van braakballen tot het spotten van een bloedzuiger in een bak met waterdiertjes. Of het melken van een koe tot natuurweetjes van Boswachter Otto. De boswachter had een aantal diertjes bij zich. Een rivierkreeft, een hazelworm en een
fret. Het ging er om hoe deze dieren zouden zeggen "Stop, hou op!" (Voor kinderen is dit een uitspraak die veel gebruikt wordt bij anti-pestprogramma's). De fret was favoriet, want die liet een wind, natuurlijk tot hilariteit van de kinderen.

Ook de landschapsmarkt met vele `groene' vrijwilligersgroepen, werd goed bezocht. Er ontstonden levendige gesprekken over het onderhoud van een meidoornhaag, het plaatsen van een steenuilenkast of het beheer van onze beken en sprengen. Een aantal bezoekers ging naar huis met een
beplantingsplan en kostenplaatje voor het erf en omliggende landerijen.

De oudste bezoekster was een dame van 89. Zij werkte in de jaren '50 als keukenmeisje op het landgoed. In de tuin kwamen haar herinneringen weer tot leven. Al met al een geweldige dag die voor herhaling vatbaar is.

De gemeente bedankt de familie Linssen-van Rossum voor hun gastvrijheid en alle vrijwilligers die zich hebben ingezet om deze dag tot een succes te maken.