Categorie T op rijbewijs vanaf 1 juli


Rijbewijs

Vanaf 1 juli 2015 heeft u een tractorrijbewijs nodig om een tractor of trekker te besturen. Dit heet ook wel een T-rijbewijs of een rijbewijs met categorie T.

Hoe krijg ik categorie T op mijn rijbewijs?

Als u voor 1 juli 2015 een geldig rijbewijs B heeft, dan krijgt u bij de eerstvolgende vernieuwing hiervan categorie T automatisch bijgeschreven.

Het is ook mogelijk om categorie T eerder bijgeschreven te krijgen dan bij de normale vernieuwing. Dit kan bijvoorbeeld als u een bewijs nodig heeft voor het besturen van een land- en bosbouwtrekker (LBT) of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) in het buitenland. Dit kan bij de gemeente
Schinnen en de kosten hiervoor zijn voor de aanvrager.

Ik heb een trekkercertificaat en geen rijbewijs met categorie B

Dan is het mogelijk om uw trekkercertificaat om te wisselen voor een rijbewijs met categorie T. Dit kan tot 1 juli 2016 en gaat via de RDW. Meer informatie over het omwisselen van uw trekkercertificaat vindt u op de website van de RDW.

Ik heb geen trekkercertificaat en geen rijbewijs met categorie B

Dan kunt u voor 1 juli 2015 alsnog een trekkercertificaat halen en deze omwisselen voor een rijbewijs met categorie T. U kunt er ook voor kiezen om na 1 juli 2015 een theorie- en praktijkexamen af te leggen bij het CBR.

Meer informatie?

Dan kunt u het document met veel gestelde vragen en antwoorden downloaden.