Spelregels voor afvalinzameling


Gele kaart bij overtreding

Er worden steeds vaker overvolle afvalcontainers langs de straat gezet. Of losse afvalzakken. De vuilnismannen komen op hun ronde zelfs kruiwagens met afvalzakken tegen. Sinds begin juni controleert de gemeente of iedereen zich houdt aan de spelregels voor afvalinzameling.
Biedt u het afval niet goed aan, dan krijgt u een gele kaart. Bij een tweede overtreding volgt een rode kaart en wordt uw container niet geleegd. De afgelopen weken zijn ruim 100 gele kaarten uitgedeeld. In dit artikel leest u hoe u dat kunt voorkomen.

Wat zijn de regels ook alweer?

Volgende week wordt het restafval opgehaald. Houdt rekening met het volgende.

* Container met gesloten deksel aanbieden. Er mag geen afval uit de container steken.
* Container op de ophaaldag uiterlijk om 7.30 uur aan de openbare weg zetten, met het handvat naar de weg en voor 20.00 uur weer op uw eigen grond plaatsen.
* Geen zakken naast de container plaatsen.
* Grotere stukken afval - zoals grofvuil en grof tuinafval - niet in de restafvalcontainer doen, maar aanleveren bij de milieustraat.

Waarom deze actie?

Hoeveel u betaalt voor uw afval, dat hangt onder meer af van het aantal keren dat u uw afvalcontainer langs de straat zet voor lediging. Biedt u overvolle containers aan. Of zet u afval in zakken of kruiwagens naast de container. Dan is de hoeveelheid afval die ingezameld - en verwerkt -
wordt, groter dan de hoeveelheid afval waarvoor betaald wordt. Het gevolg daarvan kan zijn dat de tarieven verhoogd moeten worden. U - en ook anderen die zich wel aan de regels houden - gaat dan meer betalen voor uw afval.

Goed scheiden loont!

Wanneer u het afval goed scheidt, houdt u een minimale hoeveelheid restafval over. Een gemiddeld gezin van vier personen, zou moeten kunnen volstaan met eenmaal per zes weken aanbieden van afval.

We komen nu nog (te) vaak afval tegen dat niet in het restafval thuishoort. Denk aan plastic, kleding, schoenen, glas, papier, karton en groente- fruit- en tuinafval. Dat is zonde. Bij goed scheiden, kan dit afval hergebruikt worden. Het is ook nog eens jammer voor uw portemonnee.

Contact

Gemeentehuis
Vrijthof 10
5081 CA Hilvarenbeek

Postbus 3
5080 AA Hilvarenbeek

T (013) 505 83 00
Bel me terug

E gemeente@hilvarenbeek.nl

Openingstijden