Eerste aardappels uit de volle grond naar Koninklijk Paleis


Koninklijke aardappelLekkerste aardappelrecept eten in het veld



Donderdag 25 juni worden de eerste nieuwe aardappelen geoogst in Noordoostpolder en afgeleverd bij het Koninklijk Paleis. De aardappelen worden geoogst door leerlingen van basisschool De Zevensprong en burgemeester Aucke van der Werff.

Het telen van de Koninklijke aardappel is dit jaar georganiseerd door handelshuis The Potato Company. Zij combineerden de teelt van de vroege aardappel `Montreal' met een project op Jenaplanschool De Zevensprong in Emmeloord. De kinderen hebben op school en thuis aardappelen laten groeien.
Deze week gaan de aardappelen mee naar school, en worden daar gewogen. De drie kinderen van wie de plant de hoogste opbrengst heeft, mogen helpen bij het oogsten. Ook de vijf kinderen met het lekkerste aardappelrecept helpen mee. Om het feest compleet te maken wordt een van de recepten in het
aardappelveld klaargemaakt door de kok van hotel-restaurant 't Voorhuys in Emmeloord.

Een mooie traditie

Ook dit jaar ontvangt het Koninklijk Huis de eerste nieuwe aardappelen uit Noordoostpolder. De aardappelen zijn half april gepoot en nu dus klaar voor de oogst. Dat is relatief laat, door het koude voorjaar.

De traditie startte in 2013, bij het bezoek van de Koning en Koningin aan Noordoostpolder. Ieder jaar organiseert een ander aardappelhuis, onder auspicien van het Agrofoodcluster in Noordoostpolder, het aanbieden van de Koningsaardappel.