Cao-onderhandelingen voor medewerkers Aspen uitgesteld


Cao-onderhandelingen voor medewerkers Aspen uitgesteld

Geplaatst op 23 juni 2015
[IMG]

Ontziebepalingen in cao Aspen een probleem

Na de aangelegenheden die specifiek zijn voor De Unie en haar leden hierbij een "update" met betrekking tot de cao.
Aspen heeft ons als vakbonden laten weten dat de zogenaamde "ontziebepalingen" in de cao in toenemende mate een probleem vormen. Ontziebepalingen zijn de regelingen in de cao waarin medewerkers vanaf een bepaalde leeftijd ontzien worden. Bijvoorbeeld de regeling dat medewerkers van 55 jaar en
ouder geen nachtdiensten meer hoeven te draaien.

Als ouderen werk niet meer doen of op bepaalde tijden niet meer doen, dan moet dat werk door jongeren gedaan worden. En daar zit het probleem: omdat het personeel van Aspen voor het merendeel trouw personeel is, worden de medewerkers ook "collectief" ouder. De gemiddelde leeftijd bij Aspen
ligt steeds hoger (net zoals in andere procesindustriebedrijven). Hierdoor kunnen er steeds meer mensen beroep doen op "ontziebepalingen", terwijl het aantal jongere medewerkers naar verhouding kleiner wordt.

Cao-onderhandelingen uitgesteld

De cao van Aspen Oss BV loopt af op 30 juni 2015. Dat betekent dat er nu begonnen zou moeten zijn met de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Aspen heeft laten weten dat bij de onderhandelingen over een nieuwe cao de zogenaamde "ontziebepalingen" het belangrijkste gespreksonderwerp wordt.

Goed om van te voren te weten, want het is een uiterst taai onderwerp. Afschaffen van alle bepalingen waardoor oudere werknemers ontzien worden, is voor de jongeren een oplossing, maar niet voor de ouderen. Alles bij het oude laten, is voor de ouderen een oplossing, maar niet voor de jongeren.
Kortom: als er iets veranderd moet worden in de "ontziebepalingen", dan moet daar even met veel verstand naar gekeken worden aan beide kanten van de onderhandelingstafel. Doe je dat niet, dan lopen de cao-onderhandelingen binnen de kortst mogelijke tijd volledig vast.

Daarom is besloten om eerst met elkaar in gesprek te gaan over de "ontziebepalingen" voordat we over de cao gaan onderhandelen. Gaan onderhandelen om direct vast te lopen heeft immers geen enkele zin.

Natuurlijk gaan we onze leden op de hoogte houden van de voortgang en mogelijke oplossingen in ieder geval met de leden bespreken. Daarnaast gaan we in september ook inventariseren welke onderwerpen van vakbondszijde in de cao-onderhandelingen straks aan de orde moeten komen.



Reactie

Wil je een reactie geven dan kun je een e-mail sturen naar Marco Vallebella.

Informatie

Sectoren: Industrie en Handel
Branche: Chemie
Geplaatst in: Actueel Nieuws