Grote brand in leegstaande loods aan de Sibadaweg


Update 23.00 uur: De hevige rookontwikkeling kwam door de dakbedekking van de loods. In dit dak was geen asbest verwerkt. Asbest-inventarisatiebedrijf Search heeft voor de zekerheid het hele effectgebied onderzocht. Zij hebben geconstateerd dat er geen asbest via de rook is verspreid. Omdat er
in andere delen van de loods wel asbest is verwerkt, is het aannemelijk dat op het terrein van de loods wel asbest ligt. Morgen wordt dit bij daglicht onderzocht en zo nodig opgeruimd. Het terrein is afgezet en wordt vannacht beveiligd. Alle afzettingen rondom het terrein zijn inmiddels
opgeheven.

Op dit moment bezoekt burgemeester Roel Sluiter een aantal woningen aan de Kanaalweg die veel last van de rook hebben ondervonden. Dit omdat we ons kunnen voorstellen dat zij zich veel zorgen hebben gemaakt.

Update 22.34 uur: Het advies de ramen en deuren gesloten te houden is niet meer van kracht.

De N31 is weer open voor het verkeer.

Update 22.05 uur: Zojuist heeft de brandweer het sein Brandmeester gegeven. De brandweer is nog wel geruime tijd bezig met nablussen.

Update 21.25 uur: De brand in de loods is nog niet onder controle. Er is daarnaast sprake van instortingsgevaar.

De beperkingen aan het spoor zijn ondertussen voorbij. Het treinverkeer komt weer op gang.

Update 21.05 uur: De politie zet op dit moment het gebied af waar mogelijk roet en asbestdeeltjes zijn neergedaald. Het gaat hierbij om (een deel van) de Kanaalweg, Koningsbuurt en Oosterpark.

* Ziet u roetdeeltjes in uw tuin of op straat? Laat het liggen, dit wordt zo nodig opgeruimd door een gespecialiseerd bedrijf.
* Heeft u op straat gelopen en ziet u roetdeeltjes onder uw schoenen? Doe deze uit voorzorg uit voor u naar binnen gaat en spoel de schoenen af.
* Staat uw auto in het gebied? Laat de auto voorlopig staan en wacht af of er in uw straat asbest wordt gevonden. Wanneer u met de auto gaat rijden, kunt u via de banden de asbest verder verspreiden. Spoel bij twijfel dan eerst de banden af.

Update 20.48 uur: De N31 is ter hoogte van de brand nog steeds gesloten voor het verkeer. Ook hier wordt op dit moment gezocht naar mogelijk neergeslagen asbest. Bekend is geworden dat bij de brand niemand gewond is geraakt.

Update 20.36 uur: De brandweer laat op dit moment de loods gecontroleerd uitbranden. Daar waar asbest in het pand zit, wordt alles extra nat gehouden om verdere verspreiding te minimaliseren.

Update 20.00 uur: In het gebouw is asbest aanwezig dat bij de brand is vrijgekomen. Er wordt onderzoek gedaan door inventarisatiebedrijf Search hoe ver de asbestdeeltjes zijn verspreid. Onderzoek richt zich op (een deel van) de Kanaalweg, Koningsbuurt en Oosterpark. Blijf zo veel mogelijk
binnen om verdere verspreiding te voorkomen. Blijf daarnaast nog steeds uit de rook, sluit ramen en deuren en zet de mechanische ventilatie uit.

Update 19.35 uur: Bij brand kan mogelijk asbest zijn vrijgekomen. Op dit moment wordt hier onderzoek naar gedaan.

Update 19.25 uur: De brand in de loods is op dit moment opgeschaald tot een GRIP1 brand.

Update 19.14 uur: In verband met de brand is de N31 bij Harlingen afgesloten voor het verkeer. Ook het treinverkeer is stilgelegd.

Grote brand

In een leegstaande loods aan de Sibadaweg is vanavond een grote brand uitgebroken. De brandwacht is op dit moment druk bezig met het blussen van de brand. Er komt veel rook vrij. Via een NL-Alert zijn omwonenden geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden en de mechanische ventilatie uit te
zetten.