Klankbordgroep AZC Heemserpoort overhandigt Adviesnota


23 juni 2015

De Klankbordgroep AZC Heemserpoort heeft een advies uitgebracht ten behoeve van de komst van een tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers naar plangebied Heemserpoort in Hardenberg. De Klankbordgroep heeft de Adviesnota 'Veilige opvang met behoud leefbaarheid' vanavond overhandigd aan het college
van B&W van de gemeente Hardenberg en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

De Klankbordgroep bestaat uit een brede vertegenwoordiging van inwoners en ondernemers uit de omgeving van plangebied Heemserpoort en is in april gestart.

Tijdens een tiental vergaderingen hebben de leden van de Klankbordgroep zich gebogen over verschillende onderwerpen en thema's die samenhangen met de komst van een asielzoekerscentrum. De onderwerpen `veiligheid' en 'leefbaarheid' hebben hierbij verhoogde aandacht gehad.

Set van 35 adviezen
Het resultaat is een set van 35 adviezen ten behoeve van de komst van een AZC naar Hardenberg. De adviezen richten zich op een veilige opvang en goede leefbaarheid voor zowel de asielzoekers als bewoners van Heemserveen en Hardenberg.

Daarbij is goed gekeken naar communicatie, verkeersveiligheid, milieu, landschappelijke inpassing, onderwijs, werkgelegenheid en zorg. De adviezen zijn oplossingsgericht en getoetst op draagvlak en haalbaarheid.

Betrokken
De adviezen zijn gebundeld in de Adviesnota 'Veilige opvang met behoud leefbaarheid'. De Klankbordgroep heeft deze nota vanavond aangeboden aan het college van B&W van de gemeente Hardenberg en aan het COA. De Klankbordgroep hoopt dat de gemeente Hardenberg en het COA bij het ontwikkelen van
de plannen voor het AZC, het opstellen van de bestuursovereenkomst en de besluitvorming hierover, zorgvuldig rekening houden met de opgestelde adviezen.

De klankbordgroep wil graag intensief betrokken en in gesprek blijven met de gemeente en het COA en wil blijven participeren bij de verdere uitwerking van de adviezen.