Ontdekker Ebolavirus spreekt op Maastrichts studentencongres

Ontdekker Ebolavirus spreekt op Maastrichts studentencongres

22 juni 2015

Internationaal (bio)medisch studentencongres Mosa Conference Maastricht, 23 & 24 juni

Vorig jaar brak een grote Ebola-epidemie uit in West-Afrika, waarbij tienduizenden mensen besmet raakten en overleden. Ontdekker van het Ebolavirus prof. dr. Guido van der Groen geeft op 23 juni een lezing aan de Universiteit Maastricht over het verloop van de epidemie en de eerste ontdekking van het virus in 1976, waar hij direct bij betrokken was. De lezing vindt plaats in het kader van de 19e editie van het (bio)medische studentencongres Mosa Conference.

Mosa Conference vindt plaats op dinsdag 23 en woensdag 24 juni en wordt georganiseerd door studenten van de Universiteit Maastricht. Het thema is `Searching for disease. Expanding knowledge through diagnostics'. Stephan Greijn, voorzitter van de organisatie: "Binnen dit thema willen we ziektes vanuit verschillende invalshoeken benaderen, van screening en diagnostiek, tot de mogelijkheden om met de nieuwste moleculaire (imaging) technologieen ziekteverwekkers van binnenuit te bestuderen."

In totaal zijn er vier keynote lectures. Naast Guido van der Groen spreekt professor en medeoprichter van de moderne cardiologie Hein Wellens over cardiale elektrofysiologische diagnostiek, UM-universiteitshoogleraar Ron Heeren over de imaging van kankertumoren, en professor Hans Bos (hoofd van het department of Molecular Cancer Research bij UMCU) over moleculair kankeronderzoek en behandeling van kanker in de toekomst.

Gedurende het tweedaagse programma zijn er tevens talrijke interactieve workshops, en vinden 25 mondelinge en bijna 200 posterpresentaties plaats van studenten, die geselecteerd zijn door een jury bestaande uit 25 wetenschappers van de UM/MUMC. Aan de twee studenten met de beste mondelinge presentaties wordt een prijs uitgereikt, alsmede aan de drie beste posterpresentaties. Verschillende onderzoeksscholen van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) zijn aanwezig om het internationale publiek kennis te laten maken met hun onderzoeksprojecten.

Mosa Conference

Mosa Conference werd in 1996 opgericht onder de naam Maastricht Medical Students Research Conference (MMSRC). Het congres biedt studenten van (bio)medische opleidingen van over de hele wereld een platform om hun wetenschappelijk onderzoek te presenteren aan een internationaal publiek. De eerste editie in 1997 focuste zich geheel op Nederlandse studenten van de Universiteit Maastricht. In de afgelopen jaren is het congres uitgegroeid tot een internationale conferentie met een groot aantal deelnemers en sprekers van over de hele wereld. Zo zijn er dit jaar bezoekers afkomstig uit onder andere het Midden-Oosten, Azie, Afrika en verschillende landen uit Europa. In 2012 is MMSRC samengegaan met CISS (Clinical Investigator Science Symposium) en ging toen verder onder de nieuwe naam Mosa Conference.

Studenten en andere geinteresseerden kunnen zich nog opgeven via www.mosa-conference.nl.