Van Rijn: Sjoa-overlevenden hoeven niet te verhuizen

in Nederland / door Elise Friedmann / op 23/06/2015 om 15:51 / Tags: CIDI, holocaust

Staatssecretaris Van Rijn `beziet' hoe zes Holocaustoverlevenden kunnen blijven wonen waar zij nu zijn. Dit schrijft hij vandaag in een brief aan de Kamer. Over de situatie van deze mensen ontstond dinsdag grote onrust nadat het AD meldde dat zij hun zorg zouden kwijtraken en daardoor niet in hun aanleunappartement bij het Joods bejaardenhuis in Den Haag konden blijven wonen. Het AD gaf een schrijnend voorbeeld: een 92-jarige Auschwitzoverlevende zou haar zorgpakket kwijtraken, maar mantelzorg is voor haar geen optie. 'Hun familie is uitgemoord', zo citeerde het AD directeur Noor van den Bergh van het Joods bejaardenhuis in Den Haag. Naar aanleiding van dit bericht nam CIDI contact op met het ministerie van VWS. 'Deze mensen komen in elk geval niet zonder zorg', verzekerde een woordvoerder CIDI gisteren.

Volgens de brief die Van Rijn vandaag aan de Kamer stuurde, zal hij niet zelf zorgen dat de zes in hun appartement blijven wonen. Hij heeft hierover contact opgenomen met de gemeente Den Haag, schrijft hij. Die verzekerde hem dat 'continuiteit van ondersteuning centraal staat en dat dit ook geldt voor de bewoners van de aanleunwoningen van het mr. L.E. Visserhuis.' De gemeente heeft toegezegd om de zes uitleg te geven over de ondersteuning die de gemeente biedt. Maar met uitleg zijn deze mensen nog niet uit de problemen: volgens de brief moeten zij een Wmo-procedure gaan doorlopen. Dat betekent dat zij zorg moeten gaan aanvragen, een langdurig proces waarvan de uitslag niet van tevoren vaststaat. Omdat het hier om een groepje heel kwetsbare ouderen, beziet den Haag of zij het proces als groep kunnen doorlopen.

Mogelijk kan het zorgkantoor van de zes, CZ, hun nog wat ellende besparen. Dit zal samen met Van Rijn 'bezien hoe bereikt kan worden dat clienten niet hoeven te verhuizen en dus kunnen blijven wonen in de aanleunwoning bij het mr. L.E. Visserhuis', schrijft de staatssecretaris. Ook dit staat niet van tevoren vast, maar nu de staatssecretaris zich hun lot aantrekt zal het voor deze zes hopelijk goed komen.

Een structurele oplossing is dit natuurlijk niet. De problemen zijn ontstaan doordat de zes hun zorgpakket dreigden kwijt te raken, waarmee senioren ondanks hun gebreken zelfstandig kunnen blijven wonen. Dit pakket gaat vervallen voor `lichtere gevallen', mensen die een lager niveau van zorg nodig hebben (1 t/m 3). Voor bewoners in verzorgingshuizen met lichtere zorg die hierdoor worden getroffen is er een overgangsregeling, maar niet voor mensen die het dankzij zorg aan huis nog redden in een aanleunwoning.