CDA voor meer politievrijwilligers

23/06/2015CDA voor meer politievrijwilligers

De doelstelling van 5000 vrijwilligers bij de politie in 2015 is niet gehaald; de doelstelling is daarom doorgeschoven naar 2016. Dit maakte het Kabinet vorige week bekend.

Het CDA vindt het jammer dat die doelstelling niet is gehaald en maakt zich zorgen of dit in 2016 wel gaat lukken. Zet het Kabinet zich wel voldoende in voor de vrijwilligers, vroeg woordvoerder Justitie van het CDA Peter Oskam tijdens het debat over de politie. Het CDA krijgt signalen dat dit niet zo is, en dat de vrijwilligers teleurgesteld zijn omdat zij weinig worden ingezet en afspraken met hen niet worden nagekomen.

Daarom moet de regering voor de eerstvolgende begrotingsbehandeling van Veiligheid en Justitie de Kamer rapporteren over hoe zij deze doelstelling gaat realiseren. Een motie van het CDA met deze strekking is vanmiddag aangenomen.

Peter Oskam: "Het gaat om de doelstellingen over het aantal vrijwilligers en de wijze waarop deze worden ingezet. Volgens de minister zijn die doelstellingen niet gehaald omdat de reorganisatie veel vergt van de Nationale Politie. Maar ligt de ontwikkeling van het aantal vrijwilligers dan wel op schema richting eind 2016? Vergt de reorganisatie dan minder veel van de Nationale Politie? Vorige week trok ook de vereniging van politievrijwilligers luid en duidelijk aan de bel. De vrijwilligers worden niet op waarde geschat en zien dan ook steeds vaker af van hun vrijwillige inzet voor het veiliger maken van Nederland. Het kabinet moet zich dus meer inspannen om deze doelstellingen ook daadwerkelijk te halen."