WBF 50 jaar onmisbare schakel in bescherming verkeersslachtoffers

22 juni 2015 - Het Waarborgfonds Motorverkeer - opgericht in 1965 - viert in 2015 zijn 50-jarig bestaan. In de loop hiervan heeft het Waarborgfonds een bedrag van bijna Euro 1,6 miljard uitgekeerd in verband met ruim 1,8 miljoen schaden in het wegverkeer waarbij benadeelde zich niet tot een verzekeraar kon wenden. In de meeste gevallen is de aansprakelijke doorgereden of heeft deze persoon zich ten onrechte niet verzekerd. Het Waarborgfonds heeft zich in de loop van zijn bestaan ontwikkeld tot een onmisbare factor in de bescherming van verkeersslachtoffers.

In 2014 heeft het Waarborgfonds Euro 51,3 miljoen uitgekeerd. De uitbetaalde schade ligt daarmee 11,6% lager dan in 2013, toen Euro 58,0 miljoen werd uitgekeerd. Het Waarborgfonds ontving in 2014 bijna 45.300 claims. Dat is een daling ten opzichte van 2013 van 4,6 %, toen bijna 47.500 claims werden geregistreerd. De daling is daarmee groter dan op grond van de trend van de afgelopen 10 jaar mocht worden verwacht. Als een van de oorzaken hiervoor ziet het Waarborgfonds de toename van moderne technologie in auto's, zoals parkeersensoren, park assist en adaptive cruise control.

Klanttevredenheid is voor het Waarborgfonds belangrijk: in 2014 kwam de Net Promoter Score (NPS) uit op +7, een stijging vergeleken met 2013 van 7 punten. De NPS is een score die aangeeft hoeveel mensen tevreden zijn over de dienstverlening. Een belangrijke factor in de tevredenheid over het Waarborgfonds is de snelheid van afhandelen van een claim: in 2014 kostte het gemiddeld 24 dagen om een zaakschade af te handelen.

Het Waarborgfonds is een belangrijke aanvulling op de verplichte motorrijtuigverzekering. Daarmee is het een onmisbare schakel in de slachtofferbescherming in het verkeer en draagt het bij aan de verkeersveiligheid in Nederland. Vanuit die maatschappelijke rol organiseert het Waarborgfonds, in het kader van zijn 50-jarig jubileum, in het najaar van 2015 een conferentie over de ontwikkeling van de verkeersveiligheid in het licht van de technologische vooruitgang in en rond voertuigen.