MediaDrome Nijmegen presenteert: FLORIS Fabels & Feiten


NIJMEGEN, 20150622 -- Eindelijk is het zover! De eerste ‘FLITS’, een expositie in één van de leegstaande winkels in Nijmegen. Vanaf dinsdag 23 juni 12.00 uur gaan de deuren open in de Molenpoortpassage. Uit de bijzondere en unieke collectie van MediaDrome zal op 250 m² een unieke expositie te zien zijn over FLORIS. Niet alleen de legendarische serie uit de jaren 60 van Gerard Soeteman en Paul Verhoeven komt aan de orde, maar ook de film FLORIS uit 2004 met Michiel Huisman, Birgit Schuurman en Daan Schuurmans onder regie van Jean van de Velde.

Enkele onderdelen uit de expositie:

• de Duitse afleveringen van Floris, ook met Rutger Hauer.

• Originele tekeningen van de strip FLORIS van Gerrit Stapel

• Unieke kleurenfoto’s van de jaren 60-serie FLORIS

• Rekwisieten van de televisieserie, onder andere pak van Sindala, het harnas en de narrenstaf.

• Kostuums en attributen uit de film FLORIS uit 2004

• Een kijkje achter de schermen van de kostuumontwerpster van Floris: Margriet Procee

• Jheronimus Bosch

• De strip over Ridder Dolf. Wie is deze Ridder uit Kampen?

Op de expositie is ook een klein overzicht te zien uit de schatkamer van MediaDrome, voorwerpen over televisie, film, games, musicals en strips. Én er is een ruimte waar verschillende documentaires worden vertoond over FLORIS. Waaronder de unieke documentaire die door Frank en Piet Dirkx is gemaakt voor TV Toys en nog nooit eerder is vertoond.

Gekozen is voor de FLORIS expositie in Nijmegen omdat Gelderland de provincie is waar de opnames van Floris hebben plaatsgevonden bij o.a. Kasteel Doornenburg, Kasteel Hernen, de Molen in Hernen en Kasteel Loevestein. Ook de bossen in de omgeving van Wijchen en Hernen waren het toneel van meerdere opnames.

De expositie wordt opgenomen in de belevenisroute van het Festival van de Gebroeders van Limburg dat in het laatste weekend van augustus in Nijmegen georganiseerd wordt. Tijdens dit weekend organiseren we speciale activiteiten.

De expositie is van 22 juni tot en met 31 augustus 2015 te zien in de Molenpoortpassage 32 van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 uur - 18.00 uur, op zaterdag van 10.00 uur -17.00 uur en koopzondagen van 11.00 uur tot 17.00 uur. De entree volwassenen bedraagt € 3,-, kinderen tot 12 jaar € 1,-.

MediaDrome is een marktgroep van netwerk45plus, daarnaast werkt MediaDrome met de Vrijwilligerscentrale, Driestroom en andere Nijmeegse organisaties. MediaDrome heeft FLITS ontwikkeld om gedeeltes uit haar schatkamer te exposeren in leegstaande winkels in het centrum van Nijmegen. Uiteindelijk wil MediaDrome een vaste locatie voor al haar activiteiten.

MediaDrome de wereld van televisie, films, games, musicals en strips

Info over FLORIS: Floris is een Nederlandse televisieserie, geschreven door Gerard Soeteman en geregisseerd door Paul Verhoeven. De hoofdrollen worden gespeeld door Rutger Hauer (Floris) en Jos Bergman (Sindala). De twaalf zwart-wit afleveringen werden in 1969 uitgezonden door de NTS en zijn nadien diverse malen herhaald. De twaalf afleveringen werden uitgezonden in de periode van 5 oktober tot en met 21 december 1969. Het gemiddelde kijkcijfer lag per aflevering ongeveer op 3 miljoen kijkers. Floris was in 1969 het best bekeken programma op de Nederlandse televisie.

Er verschenen boeken, strips en een langspeelplaat met een hoorspel. Floris vormde ook het begin van de succesvolle samenwerking tussen Verhoeven, Soeteman, en Hauer, zoals die onder meer gestalte kreeg in Turks Fruit (1973), Soldaat van Oranje (1977) en Flesh & Blood uit 1985 In 2004 is er een speelfilm gemaakt over de kleinzoon van Floris, onder regie van Jean van de Velde. Deze film heette eveneens Floris. In de film zijn beelden uit de oude televisieserie te zien. In 1975 werd een Duitse remake van de serie gemaakt onder de titel Floris von Rosemund. Rutger Hauer speelde opnieuw de hoofdrol. De rol van Sindala werd vertolkt door de Duitse acteur Derval de Faria. De regie was in handen van Ferry Radax. Hoewel dezelfde verhalen zijn verfilmd, wordt nergens de naam Gerard Soeteman vermeld als schrijver 





Stichting MediaDrome