Collectieve zonnepanelen op dak brandweerkazerne


24-06-2015 De Zonnecooeperatie West-Friesland start deze zomer met de eerste zonnepanelen op het dak van de brandweerkazerne in Bovenkarspel.
De cooeperatie biedt hiermee voor mensen die zelf geen geschikt dak hebben voor panelen, de mogelijkheid om van deze stroom te profiteren. Op dinsdagavond 23 juni is de samenwerking tussen de gemeente en de zonnecooeperatie in de brandweerkazerne bekrachtigd.
Wethouder Bart Nootebos: "Nu kunnen ook mensen die geen gelegenheid hebben om zonnepanelen te plaatsen, bijvoorbeeld omdat ze een appartement hebben of een huurwoning, profiteren van het voordeel van zonnepanelen. Bovendien komt het ten goede aan ons milieu."

Investering

Er is inmiddels de nodige belangstelling voor dit eerste dak, maar nog een aantal extra kandidaten zou welkom zijn. Er is ruimte voor 240 panelen, daarmee kunnen zo'n 20 huishoudens van stroom worden voorzien. Men kan instappen vanaf 650 euro en de terugverdientijd ligt op ongeveer 10 jaar.
Het is de bedoeling dat er nog vele daken in West-Friesland volgen. Belangstellenden kunnen kijken op www.zonnecooperatiewestfriesland.nl

Goede samenwerking

Ogenschijnlijk lijkt het niet zo ingewikkeld om een geschikt dak te vinden en daar panelen op te leggen, maar in de praktijk komt er nogal wat regelwerk aan te pas.
Dankzij een volhardend bestuur en de welwillende medewerking van de gemeente Stede Broec is het gelukt. De drijvende kracht en initiator van het eerste uur, Ad Verhage, verwoordt zijn motivatie als volgt: "Om een steentje bij te dragen aan een leefbare toekomst voor onze aarde en de generaties
na ons zijn we dit initiatief gestart."
Ad Verhage (links) en Bart Nootebos (rechts) schudden de hand na ondertekening van de overeenkomst.