Algemene Vergadering ZLTO

PERSBERICHT

Den Bosch 24 juni.2015

Algemene Vergadering ZLTO

Succesvolle projecten, binding met jongeren, financiële doelen gehaald, minder leden en nieuwe bestuurders benoemd

De Algemene Vergadering (AV) van ZLTO heeft ingestemd met de Jaarrekening en het Jaarverslag over 2014, de benoeming van William Meulendijks als voorzitter ZLTO Varkenshouderij, constateerde dat veel projecten succesvol zijn, leden de ZLTO activiteiten hoog waarderen en dat de ZLTO jongeren aan zich weet te binden. Maar het aantal leden (min 540 is -3,3%) daalt.

Varkenshouder William Meulendijks (32) uit Deurne is door de Algemene Vergadering unaniem gekozen als voorzitter van de vakgroep Varkenshouderij. Hij volgt in die functie Maarten Rooijakkers (Aarle Rixtel) op. Meulendijks wordt lid van de landelijke vakgroep LTO Varkenshouderij en van het Verenigd Varkenshouderij Platform (VVP). Meulendijks blijft lid van het bestuur van ZLTO-afdeling Deurne.

Tijdens de Algemene Vergadering is tevens de voordracht van Joris Baecke en Janus Scheepers bekend gemaakt. Zij zijn kandidaat voor benoeming in de AV van november 2015 als voorzitter van respectievelijk de regio Zeeland en de regio Midden Brabant. Akkerbouwer Baecke is daarmee beoogd opvolger van Peter de Koeijer (Brouwershaven) en melkveehouder Scheepers is beoogd opvolger van Herman van Ham (Bergeijk).

Ledenactiviteiten

De ledenbijeenkomsten over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, Bodemgebruik en PAS (ammoniak) zijn goed bezocht en met een gemiddelde van 7,6 gewaardeerd. Ruim 2.600 leden hebben de bijeenkomsten afgelopen najaar bezocht. Rond 11% van de leden heeft ook ingetekend voor een van de verdiepingsbijeenkomsten waar ZLTO adviseurs en -specialisten dieper op vragen van leden ingingen. Het individuele contact met leden wordt zeer gewaardeerd. Relatiebeheerders voerden bij elkaar opgeteld meer dan 1.000 keukentafelgesprekken. ZLTO heeft twee maatschappelijk werkers in dienst, die afgelopen jaar bij 171 hulpvragen betrokken zijn geweest. Vanuit het Sociaal Fonds van ZLTO zijn afgelopen jaar door ZLTO afdelingen in totaal 531 kerstpakketten uitgedeeld aan zieke leden.

Ledenaantal

Het aantal agrarische bedrijven neemt per jaar met een paar procent af. Dat heeft direct gevolgen voor het aantal leden van landbouworganisaties. ZLTO telt ten opzichte van vorig jaar 530 leden minder. In totaal heeft ZLTO nu 15.361 leden. De meeste leden wonen in Oost-Brabant (5.015), gevolgd door West-Brabant (3.885), Midden-Brabant (3.326) en Zeeland (3.135). Het aantal leden daalde met 3,3%. In Zeeland daalde het aantal leden het minst (-2,7%). ZLTO schreef in 2014 in totaal 100 nieuwe leden in. Leden van ZLTO zijn gemiddeld 55,1 jaar oud en 23,6 jaar lid van de vereniging. In 2014 telde ZLTO 672 gouden leden. Dat zijn leden die meer dan 50 jaar lid zijn van ZLM/ZLTO, NCB/ZLTO.

Jongeren

ZLTO zet met een eigen aanpak actief in op het bereiken van jongeren in de agrarische sector. In 34 van de 63 ZLTO afdelingen hebben in totaal 465 jongeren deelgenomen aan deze activiteiten. Dat heeft direct of indirect geleid tot 107 nieuwe (mede-verantwoordelijk) leden. Voor 84 van hen zijn Joostscans uitgevoerd en 43 zijn betrokken bij bedrijfsovername. De jongerenaanpak betekent structureel betrekken van jongeren bij de bestuurlijke activiteiten in de afdelingen, aanbod voor jongeren ontwikkelen, opzetten van een bestuurdersacademie en een collegeprogramma voor onderwijsinstellingen.

Succesvolle projecten

ZLTO heeft afgelopen jaren het initiatief genomen om asbest te verwijderen van boerenschuren en stallen en daar zonnepanelen voor terug te plaatsen. In 2014 hebben 227 boeren meegedaan en is in totaal 171.200 vierkante meter asbestdak gesaneerd. 114 ondernemers hebben daar in totaal 2.591.300 WattPiek (Wp) zonnepaneel voor teruggeplaatst. Dat is een totale investering van €7.420.000.

Opticow is een rekenmodule die voor melkveehouders is ontwikkeld. De module geeft de ondernemer een helder inzicht in zijn bedrijf en kan zijn bedrijf vergelijken met collega’s. En van vergelijken leren ondernemers. In 2014 is Opticow gelanceerd. 103 melkveehouders doen mee. Voor fruittelers is Optifruit ontwikkeld (16 telers doen mee).

Met een bedrijfswaterplan kan de boer of tuinder op zijn eigen bedrijf het water beheren dat nodig is voor het beregenen van de gewassen. In totaal zijn 324 bedrijfswaterplannen opgesteld door adviseurs van ZLTO.

ZLTO is actief betrokken bij de ondersteuning van zorgboeren. In het ZLTO werkgebied zijn 194 zorgboeren actief. In twaalf ondernemersgroepen begeleiden ZLTO adviseurs de zorgboeren bij vragen over de veranderingen in wet- en regelgeving, cao’s, pensioenwetgeving, gesprekken met zorgkantoren.

Onder de titel Samedi brengt ZLTO huisartsen en dierenartsen in veedichte regio’s bij elkaar om kennis te delen over humane- en veterinaire gezondheidszorg en om elkaar makkelijker te kunnen vinden als dat nodig is. Er zijn in 2014 in totaal 5 proeftuinen gestart.

Jaarrekening 2014

Het resultaat is met € 1.089 miljoen positief ten opzichte van de begroting 2014. Dat is inclusief de verkoop van het kantoor in Goes. Het positieve resultaat wordt toegevoegd aan het eigen vermogen van ZLTO. Dat eigen vermogen groeit in 2014 naar € 33.750 miljoen. Qua omzet in dienstverlening en projecten is 2014 ook positief afgesloten. Er was begroot € 7.841 miljoen en er is gerealiseerd €7.849 miljoen.