Een ambtelijke organisatie voor Hillegom, Lisse en Teylingen


Een ambtelijke organisatie voor Hillegom, Lisse en Teylingen

Geplaatst op vrijdag 26 juni 2015
[IMG]

De raden van Hillegom, Lisse en Teylingen hebben besloten om hun drie ambtelijke organisaties samen te voegen tot een ambtelijke organisatie per 1 januari 2017. Met een ambtelijke organisatie verbeteren de gemeenten hun strategische positie, verhogen zij de kwaliteit van het werk, verminderen
zij de kwetsbaarheid en kunnen zij de kosten verlagen.

Door hun krachten te bundelen verhogen de gemeenten hun strategische kracht voor de lange termijn. Zo kunnen ze de complexe veranderingen in de maatschappij en de nieuwe gemeentelijke taken nog beter aan.

Betrokken gemeenteraden

De gemeenteraden hebben aangegeven dat zij met regelmaat en meningsvormend bij het proces betrokken willen zijn. Daarbij geven de raden ideeen als een klankbordgroep, raadsconferenties, maar zien zij ook een plan van aanpak in de raden tegemoet.

Kostenbesparing

Lisse ziet als ambitie om vanaf 2018 5% te besparen op de bedrijfskosten. Hillegom wil vanaf 2017 een besparing van 5% realiseren. De frictiekosten betalen ze dan vanuit de algemene reserve. Deze besparingen mogen echter niet ten koste gaan van de gezamenlijk beoogde kwaliteit.

Noordwijk en Noordwijkerhout

De drie gemeenten respecteren het besluit van Noordwijk en Noordwijkerhout om niet mee te doen in deze ambtelijke samenwerking. De uitwerking van de 36 strategische afspraken blijven onverminderd van groot belang, om zo de positie van heel de Duin- en Bollenstreek te versterken.

Zomerperiode

De komende weken werken de colleges en de ambtelijke organisaties aan een plan van aanpak. Zij laten zich hiervoor onder andere informeren door anderen die eerder met een dergelijk proces te maken hebben gehad.

Van inhoud naar vorm

De gemeenten in de Bollenstreek werken al geruime tijd intensief samen. Deze samenwerking is zichtbaar in de eerder gemaakte 36 Valentijnsafspraken en in het economisch en sociaal domein. De samenwerking en de ambtelijke initiatieven leveren veel voordelen op. Wel ontstaat er een aanzienlijke
lappendekken in samenwerkingsthema's en samenwerkingspartners. Met deze ambtelijke samenwerking kunnen de drie gemeenten hun samenwerking zo organiseren dat dit leidt tot een versterking van hun strategische positie. Met deze samenvoeging verminderen de gemeentebesturen de zogenoemde
lappendeken, blijven zij zelfstandig en wordt de bestuurskracht duurzaam versterkt door een krachtige ambtelijke organisatie.

Uitgangspunten

Er is een aantal belangrijke uitgangspunten. Zo blijven de deelnemende gemeenten bestuurlijk zelfstandig. De bestaande dienstverlening blijft. De ambitie is om de kosten van de ambtelijke organisatie met 5% terug te dringen, maar dit mag niet ten koste gaan van de gezamenlijk beoogde
kwaliteit. Er wordt gebruikt gemaakt van bestaande huisvesting. Medewerkers hebben een werkgarantie, geen functiegarantie. En de samenvoeging zal de bestaande samenwerkingsverbanden niet in de weg staan.