Traverse nieuwe aanbieder Maatschappelijke Opvang


Roks, M. (Marloes)

Op 23 juni heeft het college van Bergen op Zoom besloten om de opdracht voor het uitvoeren van Maatschappelijke Opvang te gunnen aan Traverse. Dit betekent dat Traverse per 1 oktober 2015 aanstaande de nieuwe aanbieder wordt voor onder andere:

* Nachtopvang: Bad, Bed en Brood voor daklozen
* Crisisopvang: bijvoorbeeld voor een gezin dat uit huis gezet wordt
* Begeleiding van dakloze mensen door middel van sociale activering.
* Preventieve inzet om bijvoorbeeld een huisuitzetting te voorkomen.

De Maatschappelijke Opvang (MO) is een belangrijk onderdeel van het vangnet voor kwetsbare mensen in het Sociale Domein en vormt de kern van het Regionaal Kompas 2015-2020, het meerjarenbeleid voor kwetsbare mensen.

Woensdag 23 juni hebben wethouder Yvonne Kammeijer namens het college van B&W en Ad van Rijen namens Traverse het contract hiervoor ondertekend.

In de afgelopen maanden heeft er een aanbestedingstraject plaatsgevonden. Traverse is daarbij als beste uit de bus gekomen. In de aanstaande maanden vindt de overdracht plaats tussen de huidige aanbieder Novadic-Kentron en Traverse als nieuwe aanbieder.

Traverse richt zich in de komende periode vooral op de activering van de dak- en thuislozen; de integratie van schuldhulpverlening en psychosociale hulpverlening; zorgen voor de samenwerking tussen partners en op het maken van de koppeling met het Regionaal Kompas.

De diensten en activiteiten van Traverse zijn gericht op preventie, signalering, ondersteuning en begeleiding. De focus van Traverse voor de MO is ook gericht op het toeleiden naar hulp, want dakloos zijn is immers het gevolg van iets, nooit het probleem!

Bergen op Zoom is als centrumgemeente verantwoordelijk voor het organiseren van Maatschappelijke Opvang, Verslavingsbeleid en de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg. Het gaat hier om de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht.