Nieuws uit het Sociaal Domein


Sociaal Domein

Iedereen die te maken heeft of te maken krijgt met zorg, heeft recht op onafhankelijke clientondersteuning. Uiteraard kunt u zich laten bijstaan door iemand uit uw omgeving: uw partner, vriend(in), buur of iemand anders die u goed kent.

Als dat niet (voldoende) lukt, kunt u gratis ondersteuning krijgen van organisaties die onafhankelijk zijn van gemeenten, indicatiestellers voor langdurige zorg en lijfgebonden zorg aan huis, en zorgaanbieders.

Wat is clientondersteuning?

Clientondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit hulp bij het voeren of voorbereiden van het keukentafelgesprek met een medewerker van de gemeente, bij het maken van een zorgplan voor langdurige zorg of bij het maken van een plan van aanpak als u voor een PGB (persoonsgebonden budget) kiest.
Het kan gaan over vragen met betrekking tot ouderen, volwassenen of jeugd. Clientondersteuners staan u bij met informatie en advies, het kiezen van een passende aanbieder en kunnen bemiddelen tussen u en uw zorgaanbieder.

Waar kunt u terecht voor ondersteuning?

Inwoners van de gemeente Vaals kunnen bij verschillende organisaties terecht voor clientondersteuning. Mocht u onvoldoende ondersteuning in uw eigen omgeving kunnen regelen, dan kunt u onder andere met onderstaande organisaties contact opnemen. Zij kunnen met u uw vraag en de mogelijkheden van
clientondersteuning bespreken.

* Stichting MEE
Francien Heussen, f.heussen@meezuidlimburg.nl, tel. 06 31664327
* Huis voor de Zorg:
via het landelijk telefoonnummer (0900) 243 81 81 (tijdens kantooruren) of per e-mail: clientondersteuning@huisvoordezorg.nl.
* KBO Vaals
de adviseurs van KBO Vaals zijn te bereiken via Theo Janssen, tel. 043 306 51 73 en via e-mail: jtjanssen@home.nl.

Niet iedere organisatie biedt dezelfde vorm van ondersteuning. Het is daarom goed als u voor uzelf al weet welke hulp u nodig heeft. Dan kunt u gericht vragen of de organisatie waarmee u contact opneemt u ook echt kan helpen.

Ondersteuning voor mantelzorgers

U bent mantelzorger als u zorgt voor een naaste met wie u een persoonlijke band heeft. Dit is bijvoorbeeld uw partner, ouder, (klein)kind, familie, vriend of buur. Deze persoon heeft u nodig vanwege gezondheidsproblemen of een handicap. De zorg is vaak langdurig en kan bestaan uit hulp in het
huishouden, praktische steun, verzorging, verpleging, begeleiding of emotionele steun.

Bij het Steunpunt Mantelzorg kunt u terecht voor ondersteuning op diverse gebieden. U kunt contact opnemen met het Steunpunt via tel. 043 - 321 50 46 en via e-mail: info@voormantelzorgers.nl. Ook op de website van het Steunpunt vindt u meer informatie: www.voormantelzorgers.nl.

Waar kan ik nog meer terecht met vragen?

Heeft u andere vragen waar u alleen of met hulp van mensen uit uw eigen omgeving niet uit komt, dan kunt u ook terecht bij het Algemeen Maatschappelijk Werk. U kunt hiervoor contact opnemen met Trajekt voor het maken van een afspraak via tel. 043 - 7630050 (spreekuur alleen op afspraak).