Stakingen bij Aviko Rixona Venray voor onbepaalde tijd


* 26-06-2015
* Mariette van Dijk (persvoorlichting)
* 0

De stakingen bij Aviko Rixona in Venray gaan door. Ook vandaag en in het weekend wordt gestaakt uit protest tegen het cao-eindbod van de werkgever. Donderdag stemden de leden in met een staking voor onbepaalde tijd.

Aviko Rixona weigert al een paar weken om haar eindbod voor de cao in te trekken en met de vakbond verder te onderhandelen. Altundal: De werkgever probeert buiten de cao om met individuele werknemers tot afspraken te komen om op deze manier de cao af te zwakken. Ook geeft de werkgever
misleidende informatie aan de werknemers om de actiebereidheid van de werknemers af te zwakken en de vakbondsleden en niet-leden tegen elkaar op te zetten".

Geschil cao

De werkgever wil eenzijdig de dienstjarendagen, leeftijdsdagen en de seniorenregeling afschaffen in ruil voor een eenmalig geldbedrag. Altundal: Dit betekent dat werknemers straks vaker en langer moeten doorwerken. Velen werken al jarenlang in zware roosters van 5-ploegendiensten en hebben
deze dagen hard nodig om gezond hun pensioen te kunnen halen. We willen best onderhandelen over een andere invulling van de dagen, maar de zeggenschap hierover moet bij de werknemers blijven en niet naar de werkgever gaan."

Aviko Rixona Venray is onderdeel van Royal Cosun Corporaties, dat onderdeel is van CSM Suikerunie. Bij Aviko Rixona in Venray werken 160 mensen.