Internationale Dag tegen foltering: Nederland tegen onmenselijke behandeling

Nieuwsbericht | 26-06-2015

Elke dag worden op veel plaatsen ter wereld mensen slachtoffer van wrede, onmenselijke, of vernederende behandeling en bestraffing. Het is de taak van de overheid om hun onderdanen te beschermen en de rechtsstaat te verstevigen. Vandaag staan de Verenigde Naties (VN) tijdens een jaarlijkse VN-dag stil bij de slachtoffers van foltering.

Deze dag is voor Nederland aanleiding om zich expliciet uit te spreken tegen foltering en andere vormen van onmenselijke behandeling. De Nederlandse overheid is zich er tegelijkertijd van bewust dat alleen uitspreken niet voldoende is. Daarom heeft Nederland in 2011 een aantal organisaties gezamenlijk aangewezen als Nationaal Preventie Mechanisme (NPM) conform het VN-Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing (OPCAT).

Het NPM ziet in Nederland op onafhankelijke wijze toe op een menselijke behandeling van personen die door de overheid in hun vrijheid zijn beperkt, en adviseert de wetgever op dit punt. Uit het jaarverslag 2013 van het Nederlandse NPM blijkt dat doorgaans ingeslotenen op adequate en zorgvuldige wijze worden behandeld en de rechten van mensen die in hun vrijheid zijn ingeperkt worden gerespecteerd.

Meer informatie over het NPM zelf en de activiteiten zijn te vinden op de website van de Inspectie Veiligheid en Justitie, de cooerdinator van het Nederlandse NPM.