CDA: Nieuwe publiekscampagne tegen roken

26/06/2015

CDA: Nieuwe publiekscampagne tegen roken

Het CDA wil dat er een nieuwe, meerjarige campagne komt om jongeren te waarschuwen voor de negatieve gevolgen van roken en meeroken. Deze campagne moet zich richten op het vergroten van kennis over de risicofactoren van roken, en op het verslechteren van het imago van roken.

Tijdens een debat over het tabaksontmoedigingsbeleid van de overheid was CDA woordvoerder Hanke Bruins Slot redelijk positief over de inzet van de staatssecretaris, maar zij wil wel dat hij nog extra stappen zet. "Jaarlijks starten nog steeds veel te veel jongeren met roken, ondanks het feit dat roken aantoonbaar slecht is voor de gezondheid, het welzijn en de levensverwachting. De kennis over de gevolgen van roken en meeroken is in Nederland laag in vergelijking met andere landen, terwijl kennis heel belangrijk is voor de weerbaarheid tegen de verleidingen van de tabaksindustrie. Internationaal hebben we nog een achterstand in te halen. Meerjarige campagnes, gericht op het verspreiden van kennis over risicofactoren, blijken effectief te zijn."

Bruins Slot vroeg ook aandacht voor het uitstallingverbod. Nederland heeft zich via internationale verdragen verplicht tot een volledig verbod op tabaksreclame, -promotie en -sponsoring. "Toch staan we het nog toe dat bij de kassa in de supermarkt gehele rekken vol met kleurrijke sigarettenpakjes uitgestald staan. In het debat van afgelopen januari over de wijziging van de tabakswet gaf de staatssecretaris aan dat het geen zin heeft om enerzijds waarschuwende foto's te plaatsen en er vervolgens een gordijntje voor te hangen. Dat gaat er bij mij niet in. Een verbod op uitstallen is vooral bedoeld om jongeren zo min mogelijk met tabak in aanraking te laten komen zodat ze minder snel gaan roken. De foto's zijn vooral bedoeld om rokers aan het denken te zetten. Een uitstallingverbod en de foto's sluiten elkaar niet uit, maar vullen elkaar juist aan."