CDA: handhaaf nulstand voor wilde zwijnen en herten

26/06/2015CDA: handhaaf nulstand voor wilde zwijnen en herten

De regering moet alles in het werk stellen om de landelijke nulstand in de daarvoor afgesproken gebieden voor wilde zwijnen, damherten en edelherten te handhaven. Die oproep deed CDA woordvoerder Jaco Geurts donderdag in een motie, tijdens de behandeling van het wetsvoorstel voor de Wet Natuurbescherming. Er zijn grote problemen met het nulstandbeleid voor onder andere wilde zwijnen. Deze dieren vormen onder andere een gevaar voor het verkeer en zij richten schade aan in de natuur.

Aangezien het CDA verwacht dat de verwachte regeldrukeffecten van de nieuwe wet voor jagers groot zijn, verzocht Geurts in een andere motie de regering om provincies te ondersteunen bij het regeldruk-luw maken van de faunabeheerplannen en de uitvoering daarvan.

Het CDA kan zich vinden in de grote lijnen van het wetsvoorstel. Zo kan de decentralisatie van het natuurbeleid op de instemming van de CDA-fractie rekenen. Het natuurbeleid komt met het wetsvoorstel voor de Wet Natuurbescherming dichter bij de inwoners te staan. Dat is wat het CDA wil: mensen in de regio beslissen over natuur en de manier waarop deze wordt beheerd. Maar het CDA ziet ook nadelen. Woordvoerder Jaco Geurts: "De regels rond natuur komen grotendeels en in grote mate uit Brussel. Bovendien wordt er in dit wetsvoorstel her en der nog een kop op die Brusselse regels gezet. Daarom wil ik er bij de staatssecretaris opnieuw op aandringen dat bij de Fitness Check Vogel- en Habitatrichtlijnen wordt ingezet op Europese natuurregels die meer gericht zijn op een gebiedsbenadering en Europese scope."

Een ander groot nadeel van het wetsvoorstel is voor het CDA de opname van intrinsieke waarden van natuur als doelbepaling. Geurts: "De opname van de doelbepaling in de wet vind ik onwenselijk. De term is verwarrend en kan juridische problemen geven. Iets waar de Raad van State ook voor waarschuwt. Een wet werkt over het algemeen met verboden. Dit zou ook in dit wetsvoorstel zo moeten zijn. Verder kent de schepping geen hierarchie, ook niet voor de natuur. Het CDA staat voor de verantwoordelijkheid om de wereld waarin wij leven te beheren. Daarin kunnen dieren en natuur ook ten dienste staan van mensen."

Het CDA is ook tegen het opnemen van de nu vijf vrij bejaagbare wildsoorten in de faunabeheerplannen. Jagers worden daarmee beperkt in hun werk. Verder wonen en lopen deze dieren op en over het land dat in eigendom is van mensen. Deze dieren komen in Nederland in overvloed voor. Waarom zouden er dan beperkingen aan de duurzame benutting van deze dieren moeten worden gesteld, aldus Geurts.