Plattelansprojekten Zuidoost Fryslan viert afronding

Het Gebiedsplatform Plattelansprojekten Zuidoost Fryslan zette op 25 juni jl. in het Damshus in Nij Beets een punt achter haar werkzaamheden over de periode 2007-2013. De uitvoering van projecten loopt door tot in 2015. Onderwerpen als verbreding landbouw, landschap, cultuurhistorie, recreatie

& toerisme en leefbaarheid stonden de afgelopen periode centraal

Het Gebiedsplatform, bestaande uit zeven onafhankelijke leden-inwoners uit de streek Zuidoost, wethouders van de vijf gemeenten en gebiedsgedeputeerde Sietske Poepjes, gaf over tal van projecten een positief advies aan het College van Gedeputeerde Staten van Fryslan. De balans is nu opgemaakt.

Resultaten

Het Gebiedsplatform is enthousiast over de resultaten. Het Steunpunt Landschap was betrokken bij tal van landschapsprojecten, waaronder Dorpen in het Groen. De agrarische natuurverenigingen in Zuidoost hebben hun samenwerking in ELAN vorm gegeven en een gebiedsplan opgesteld en tot uitvoering gebracht. Het Netwerk Cultuurhistorie organiseerde een reeks van netwerk- bijeenkomsten. De Friese Waterlinie kwam sterk in de belangstelling. In de Blessebrugschans en Schans Frieschepalen werd geinvesteerd. Recreatie & Toerisme is een belangrijk speerpunt voor Zuidoost. Het toeristisch profiel werd opgesteld, een ondernemersnetwerk gevormd en er werden recreatieve voorzieningen gerealiseerd. In de dorpen en in de streek is veel initiatief. Dat leidde tot tientallen leefbaarheidsprojecten. De dorpsgemeenschappen en het verenigingsleven bloeien volop.

Ridders plattelandsontwikkeling

Gebiedsgedeputeerde Sietske Poepjes gaf op een bijzondere wijze blijk van haar waardering voor de inzet van de leden van het Gebiedsplatform. Ze werden benoemd tot `Ridder in de orde van de Plattelandsontwikkeling Zuidoost Fryslan' en ontvingen een oorkonde. De gebiedsgedeputeerde was verhinderd wegens verplichtingen in Brussel. Vicevoorzitter Wietze Kooistra, wethouder van Opsterland, reikte namens haar de oorkondes uit.

De bijeenkomst werd besloten met een bezichtiging van het Openluchtmuseum Damshus en een korte vaartocht.

Streekagenda Zuidoost

Vanaf 2014 wordt er uitvoering gegeven aan de Streekagenda voor Zuidoost Fryslan. De thema's groen-blauw, economie, recreatie & toerisme en wonen, staan hierin centraal. Daarmee is er sprake van blijvende inzet op plattelandsontwikkeling in Zuidoost Fryslan.

De eindrapportage Plattelansprojekten 2007-2013 over alle vijf gebieden Plattelansprojekten wordt na de zomervakantie afgerond.

Sietse de Boer Gebiedsplatform Plattelandsprojecten Zuid Oost _MGL5028 (...