Open dag Max Planck Instituut voor Psycholinguistiek

Open dag Max Planck Instituut voor Psycholinguistiek (Open dag)

Datum zaterdag 27 juni 2015 t/m zaterdag 27 juni 2015

Tijd 10:00 tot 17:00

Locatie Wundtlaan 1, 6525 XC Nijmegen. Parkeergelegenheid voor de deur en op de campus (P6 Grotius) ingang Houtlaan.

Organisator Max Planck Instituut

Beschrijving

Aan de rand van de campus van de Radboud Universiteit ligt verscholen in het groen, het Max Planck Instituut (MPI): onderzoeksinstituut voor taal en denken. Onderzoekers, vaak afkomstig uit het buitenland, doen er onderzoek naar taal. Bijvoorbeeld naar hoe we taal produceren, begrijpen en leren, en wat hierin de rol is van onze genen en cultuur. Op 10 juni opende prinses Laurentien de nieuwe vleugel van het instituut. Met deze nieuwbouw bevestigt het MPI zijn positie in de wereld als taal- en spraakinstituut.

Taal en de genen

Genetisch onderzoek naar taal is een belangrijke reden voor de nieuwe vleugel. Dat onderzoek is onderdeel van de vraag naar een groot wetenschappelijk mysterie: `Waarom kunnen kinderen een taal leren, enkel door die te horen? Waarom kunnen kinderen in een paar jaar een taal leren en andere diersoorten niet?' Wat maakt een brein ontvankelijk voor taal. Sommige van de antwoorden daarvoor liggen in de genen.

Open Dag

Zaterdag 27 juni kunnen geinteresseerden een kijkje nemen in dit spiksplinternieuwe lab en de rest van het instituut, meedoen aan experimenten, rondwandelen in een Virtual Reality lab, of luisteren naar een lezing. Iedereen die geinteresseerd is in taal of in taalonderzoek, is van harte welkom. Ook voor kinderen is er een programma. Meer informatie is te vinden op www.mpi.nl/opendag

Op de open dag kun je...

* meedoen aan een experiment op tablets naar de oorsprong van taal

* iemands hersengolven zien, terwijl hij of zij zinnen leest

* meedoen aan een experiment waar je oogbewegingen worden gemeten terwijl je plaatjes beschrijft

* communiceren met een Avatar

* samen met je baby meedoen aan een onderzoekje naar taalontwikkeling

* zelf het DNA van een aardbei onderzoeken

* .. en nog veel meer!