Zes burgemeesters fietsen 24 uur voor goede doel

Zes burgemeesters fietsen dag en nacht voor Ronald McDonald Huizen

Met de ambtsketen om klimmen ze in de pedalen, de zes sportieve burgemeesters van Cranendonck, Kampen, Ouder-Amstel, Hilvarenbeek, Veldhoven, Berkelland en de wethouder van Amsterdam. Ze doen mee met HomeRide en fietsen op 27 en 28 juni van Groningen naar Maastricht, om zoveel mogelijk geld op te halen voor de Ronald McDonald Huizen.

De burgemeesters Marga Vermue, Bort Koelewijn, Mieke Blankers-Kasbergen, Ryan Palmen, Jack Mikkers, Joost van Oostrum en wethouder Laurens Ivens voegen zich aanstaand weekend bij 900 andere gemotiveerde (amateur)wielrenners die meedoen aan HomeRide, de 500 kilometer lange fondsenwervende wielertocht van het Ronald McDonald Kinderfonds. Deelnemers worden zaterdag om 13 uur weggeschoten van het Sontplein in Groningen en fietsen letterlijk in een dag en nacht via acht Ronald McDonald Huizen naar de Markt in Maastricht. Ze laten zich sponsoren om zoveel mogelijk overnachtingen mogelijk te maken voor ouders dicht bij hun zieke kind.

Hartverwarmend

Marja van Bijsterveldt, directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds, is zeer verheugd met de deelname van zoveel wielerteams die geld inzamelen. "Het is geweldig dat zoveel mensen de Ronald McDonald Huizen steunen. Ook de deelname van het burgemeestersteam aan deze jubileumeditie, HomeRide wordt dit jaar voor de vijfde keer gereden, vind ik hartverwarmend. Het toont de betrokkenheid van deze bestuurders aan. Zij maken het mogelijk dat families samen kunnen zijn als ze elkaar het hardste nodig hebben: als hun kind ziek is."

Als moeder kan ik het me niet voorstellen

"Ik kan me, als moeder, niet voorstellen dat ik rustig zou blijven als een van mijn kinderen in een ziekenhuis ver van mijn woonadres zou verblijven", zegt Marga Vermue, burgemeester van het Brabantse Cranendonck. Juist daarom is het volgens haar zo goed dat er Ronald McDonald Huizen zijn, die ouders en broertjes en zusjes opvangen. "Het geeft kinderen troost en steun te weten dat hun ouders dichtbij zijn. Die gedachte geeft mij de kracht om mijn eigen grenzen op te zoeken, en naar Maastricht te fietsen. Iedere kilometer die ik afleg, brengt ouders weer dichter bij hun zieke kinderen. Ik hoop dat we veel geld ophalen!"

De uitdaging van HomeRide

Ook Joost van Oostrum, burgemeester van Berkelland, klimt dit weekend op de fiets voor HomeRide. "Als vader van drie jonge kinderen sta ik achter de doelstelling van het Ronald McDonald Kinderfonds", zegt hij. "En als burgemeester en wielrenner ga ik voor de uitdaging van Homeride." Die uitdaging zal hij zaterdag en zondag aan den lijve ondervinden, net als zijn collega's Bort Koelewijn van de gemeente Kampen, Mieke Blankers-Kasbergen van Ouder-Amstel, Ryan Palmen van Hilvarenbeek, Jack Mikkers van Veldhoven en wethouder Laurens Ivens van de gemeente Amsterdam.

Uiterste van jezelf vragen

Het bikkelen door de nacht, de tegenwind in de polder, het omgaan met de verzuring en de Limburgse heuvels die nog beklommen moeten worden voor de finish in Maastricht; HomeRide staat bekend als een fondsenwervend evenement waarbij deelnemers het uiterste van zichzelf vragen. Gelukkig kunnen ze rekenen op veel support onderweg. Zo zijn er diverse check- en cheerpoints op de route, waar hen warme dranken en versnaperingen wacht, muziek van plaatselijke fanfares en dj's hen er doorheen sleept en familieleden en fans hen aanmoedigen. Ook fietsen er diverse (oud)topsporters mee, zoals Ireen Wuest, Gerard Kemkers, Erben Wennemars, Leontien van Moorsel en Lucas van Alphen. McDonald's is vanaf de eerste editie trotse hoofdsponsor van het evenement.

De Noormannen

Een groot aantal teams fietst bovendien voor een specifiek Ronald McDonald Huis, vanwege hun persoonlijke ervaringen daarmee. Zo ook De Noormannen, komend uit het noorden van het land, met witte fietspakken aan. Een soort Vikingen. Toch gaat er een kwetsbaar verhaal achter dit team schuil. Ze fietsen namelijk uit naam van Noor, de 11-jarige dochter van een van de renners, die leukemie heeft. "Wij fietsen voor Ronald McDonald Huis Groningen, omdat we zelf ervaren hebben hoe belangrijk het is om dicht bij je zieke kind te kunnen zijn", zegt Gert Liebe, de vader van Noor.

Locaties en doorlooptijden

- Sontplein, Groningen 11.00 - 13.00

- Deltion College, Zwolle 17.00 - 18.30

- Sportpark Almere City FC 20.00 - 22.00

- Kyocera Stadion, Den Haag 23.30 - 03.00

- Sportboulevard, Dordrecht 01.30 - 05.30

- Groenendael, Hilvarenbeek 04.00 - 08.30

- De Markt, Maastricht 08.00 - 14.00

Bijwonen?

U bent van harte uitgenodigd om HomeRide bij te wonen en er verslag van te doen. Neem voor meer informatie en interviewaanvragen contact op met persvoorlichter Godelief Swank, via 06- 547 619 48 en g.swank@kinderfonds.nl.

Over het Ronald McDonald Kinderfonds

Het Ronald McDonald Kinderfonds zorgt er al ruim dertig jaar voor dat zieke of gehandicapte kinderen en hun familie dichtbij elkaar kunnen zijn, door vijftien logeerhuizen bij ziekenhuizen (Ronald McDonald Huizen) aan te bieden, tien huiskamers in ziekenhuizen (Ronald McDonald Huiskamers), drie vakantieverblijven voor gezinnen met een gehandicapt kind (o.a. Ronald McDonald Kindervallei en Ronald McDonald Hoeve) en een sportcentrum voor gehandicapte kinderen (Ronald McDonald Centre). Want als je kind ziek is, wil je als ouders zo dicht mogelijk in de buurt zijn. En als het een handicap heeft, wil je dat het zoveel mogelijk dezelfde dingen kan doen als zijn of haar leeftijdgenootjes.