Wereldburger zijn in Beuningen - 'Have I gone mad?'

Wereldburger zijn in Beuningen - 'Have I gone mad?' | Soeterbeeck @ Down The Rabbit Hole (Lezing)

Datum zaterdag 27 juni 2015 t/m zaterdag 27 juni 2015

Locatie Groene Heuvels, Beuningen

Organisator Soeterbeeck Programma

Spreker Stefan Schevelier en Carli Coenen

Beschrijving

Agendaitem_DTRH

Op DTRH gaan we collectief ten onder. Net als Alice tuimelen we een wondere wereld in. Maar wat is dat voor wereld? En wat doen we wanneer we down the rabbit hole gaan? Is het een ontsnapping aan de keiharde realiteit, of leren we onszelf en anderen juist echt kennen in die surrealistische droomwerkelijkheid? En is deze psychedelische wereld niet juist net een beetje echter?

Tijdens DTRH dompelen zes jonge filosofen van de Radboud Universiteit zich onder in deze wondere wereld en doen daarvan verslag in de Speaker's Corner op het Idyllische Veldje. Iedere middag klimmen twee van hen op de zeepkist.

Stefan Schevelier - Wereldburger zijn in Beuningen

Een muziekfestival is doorgaans een kosmopolitisch gebeuren. Bands komen er van over de hele wereld naartoe en als het een beroemd festival is komen ook bezoekers vaak van ver. Op festivals voelen we ons wereldburgers. Grenzen doen er niet toe, we zijn allemaal thuis. Diogenes van Sinope, de grondlegger van het kosmopolitisme, had daar geen festivals voor nodig en leefde in een ton op het marktplein van Athene. Stefan Schevelier vraagt zich dan ook af of we niet ook gewoon wereldburger kunnen zijn zonder Beuningen ooit te verlaten.

Carli Coenen - `Have I gone mad?'

Wanneer houdt de fantasie op en begint de psychose? Wanneer slaat creatieve inspiratie om in waanzin? En brengen hallucinaties ons nou dichter bij de werkelijkheid, of juist verder er vandaan? Het is een thin line. Hoe die te bewandelen? Volgens Carli Coenen liggen gewone waarneming en hallucinaties dichter bij elkaar dan wij denken. Ze vraagt ze zich ook af hoe dat met het `idyllische veldje' zit. Zou die echt tegenover de `harde buitenwereld' staan?