AOW-gat stelt 'waardering' voor veteranen in vreemd daglicht

Zoals ieder jaar tijdens Veteranendag (zaterdag 27 juni a.s.) schermt de regering met mooie woorden als waardering voor veteranen. Probleem is echter dat een bepaalde groep veteranen zich steeds minder gewaardeerd voelt, om niet te zeggen afgewaardeerd. Zo hebben veteranen die onlangs 65 jaar zijn geworden, erg veel financiele pijn door een niet te overbruggen AOW-gat. En degenen die de Defensieorganisatie met verplicht leeftijdsontslag hebben verlaten worden daar later eveneens mee geconfronteerd.

Dat gat is ontstaan doordat deze veteranen verplicht de militaire dienst uit moeten en vanaf hun 65e tot hun latere AOW-leeftijd niet meer zoals voorheen de zogenoemde UGM-uitkering van Defensie ontvangen. Sinds de AOW-leeftijd is verhoogd stopt die uitkering nog steeds op 65-jarige leeftijd. En dat betekent dat deze veteranen vele maanden lang iedere maand weer 700 euro door de neus worden geboord. Dat gat kan oplopen tot liefst 30 duizend euro! Het zure is ook dat zij zich hiertegen nooit hebben kunnen wapenen. De Empty Pockets campagne (gesteund door AFMP/FNV, MARVER/FNV en FNV Overheid) komt op voor deze veteranen. En niet alleen voor hen, maar ook voor al het actieve defensiepersoneel dat al jarenlang op de nullijn zit, terwijl hun salaris toch al nooit florissant was. Voor hen is er (nog) geen AOW-gat, maar ook hun broekzakken zijn leeg.

Het te verwachten antwoord van premier Rutte is dat er een oplossing in de maak is, en wel aan de arbeidsvoorwaarden onderhandelingstafel van Defensie. Als daar voldoende geld beschikbaar zou zijn, zou dat een bevredigend antwoord zijn. Maar met de huidige Defensiebegroting kan men de krijgsmacht van vandaag en morgen al niet eens meer fatsoenlijk laten functioneren.

'Van premier Rutte mogen we verwachten dat hij opkomt voor de mannen en vrouwen die dag in dag uit, soms met gevaar voor eigen leven, wereldwijd in touw zijn (geweest) voor alle Nederlanders. En dat hij met het kabinet eindelijk eens echt waarderend gebaar maakt naar de veteranen en zij die dat nog (willen) worden,' aldus AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels.