Noorderlicht organiseert benefietweekend voor Nepal en Guatemala

PERSBERICHT

Noorderlicht organiseert benefietweekend voor Nepal en Guatemala

In het weekend van 27 en 28 juni organiseert Noorderlicht op de NDSM-werf in Amsterdam Noord twee evenementen waarbij geld wordt opgehaald voor goede doelen. Op zaterdag spelen maar liefst 10 live bands voor weeskinderen in Nepal en op zondagmiddag geeft o.a. de Argentijnse groep Onda Vaga een concert voor de bouw van een kinderkliniek in Guatemala.

Beide initiatieven (‘Love Nepal’ en ‘Lost in Noorderlicht’) werden in dezelfde week aangemeld bij Noorderlicht en daarop besloot het café er een benefietweekend van te maken. “Zowel op zaterdag als op zondag opereren we meer in een soort festivalstijl”, aldus mede-eigenaar Jasper Helmer. “Iedereen is welkom, maar we zullen wat minder restaurantje spelen en wat meer focussen op de optredens.” Bezoekers kunnen een vrijwillige donatie doen bij het verlaten van de feesten en een deel van de baromzet gaat naar de goede doelen.

LOVE NEPAL - 27 JUNI

In Nepal begint over een maand de moesson en mede-initiatiefneemster van ‘Love Nepal’, Irina van der Toma, wil zaterdag zoveel mogelijk geld inzamelen om 20 weeskinderen in een klein dorpje van nieuwe huisvesting te voorzien. Ze werkt hiervoor nauw samen met Prabhat, een non-profit organisatie die zich bezighoudt met basisbehoeften en educatie van deze weeskinderen die behoren tot de laagste kaste in Nepal. Hun weeshuis werd verwoest tijdens de ramp van 24 april jongstleden. “Ik landde op de ochtend van de aardbeving in Kathmandu en zat net aan de koffie bij te komen van de reis toen de beving begon.” vertelt van der Toma. “De weken erna heb ik vooral geholpen en gezien hoe de lokale bevolking na de eerste shock stap voor stap het leven weer oppikte. De kracht en de rust, maar ook de gelatenheid bij deze arme mensen hebben diepe indruk op me gemaakt.”

Op het programma staan zaterdag vanaf 14.00 uur live optredens van bekende bands als Pistolores de la Paz, The Invisibles, Chotokoeu, Balcony Players, Guzanghida, The HPS Swing Ensemble, Bucket Boyz, Vincenzo Castellana, Skimming Water en de Deense singer-songwriter Alice Rose. Rond Noorderlicht wordt een mini-festivalterrein ingericht waar naast een markt ook optredens van Inge Orient Nightingale, theatergroep Zou Zou, storytellers Simon Hodges en Passi plaatsvinden. Ric Vuur geeft een afsluitende show na zonsondergang.

LOST IN NOORDERLICHT - 28 JUNI

Aanstaande zondag (van 14.00 uur tot middernacht) wordt bij Noorderlicht geld ingezameld om een kinderkliniek in Guatemala te helpen bouwen. In de kliniek worden kinderen geholpen met schisis (open gehemelte en hazelip). Initiatiefneemster Madelon de Grave heeft het afgelopen jaar gewerkt in Guatemala samen met Tessa de Goede, oprichtster van goede-doelen organisatie T.E.S.S. Unlimited. “In Guatemala is de kans groot dat een kind sterft aan de gevolgen van een schisis. Helaas is dit een veelvoorkomend probleem. Er is slechts een kleine operationele ingreep nodig om dit te veranderen. Door het grote aantal patiëntjes zijn wij momenteel genoodzaakt te werken met een wachtlijst. Met de bouw van een schisiskliniek kunnen wij alle kinderen die wij vinden, helpen aan een nieuw leven en ook hen de kans bieden om hun dromen werkelijkheid te laten worden.”

Het initiatief wordt ondersteund door een grote naam uit de Argentijnse muziekscene: Onda Vaga. Deze 9-koppige band (met meer dan 230K likes op Facebook) is beroemd in Zuid-Amerika, stond op grote podia in de hele wereld en speelde o.a. in het voorprogramma van Manu Chao. De band komt belangeloos optreden, samen met diverse Amsterdamse artiesten. Na afloop van het concert zullen DJ's Cruzito, Mickster en Sascha Visser optreden. De avond wordt besloten met een grote jamsessie o.l.v. het collectief Amsterjam.

VOOR IN DE AGENDA

Evenement: Love Nepal

Wanneer: zaterdag 27 juni van 14.00 uur tot 04.00 uur

Waar: Noorderlicht, NDSM-werf, Amsterdam Noord

Optredens: Balcony Players, The Invisibles, Pistoleros de la Paz, Guzanghida, The HPS Swing Ensemble, Chotokoeu, Bucket Boyz, Vincenzo Castellana, Alice Rose, Skimming Water

Entree: vrijwillige donatie voor het goede doel (weeskinderen Nepal) Meer informatie: www.facebook.com/events/1439052699735411

Evenement: Lost in Noorderlicht

Wanneer: zondag 28 juni van 14.00 uur tot 24.00 uur

Waar: Noorderlicht, NDSM-werf, Amsterdam Noord

Optredens: Kingston Hi-Fi, Onda Vaga, Cruzito & Mickster, Sascha Visser, Amsterjam

Entree: vrijwillige donatie voor het goede doel (kinderkliniek Guatemala) Meer informatie: www.facebook.com/events/1442234692763141

Noot voor de redactie,