Toespraak minister-president Rutte op Veteranendag

Toespraak | 27-06-2015 | AZ

Majesteit, Ridders Militaire Willemsorde, veteranen, dames en heren, jongens en meisjes.

Zoals u misschien hebt gezien iets eerder ben ik niet in mijn eentje de trap afgekomen de Ridderzaal in. Ik wil u voorstellen aan twee bijzondere mensen. In ons midden is om te beginnen de heer Henk van Straten die met zijn 97 jaar nog steeds optreedt op scholen en andere plaatsen om te vertellen over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. U zou kunnen zeggen: op zijn leeftijd een veteraan onder de veteranen. Maar ik verzeker u, het publiek hangt elke keer opnieuw aan zijn lippen. Ook al is het leeftijdsverschil vaak 85 jaar of zelfs meer. Zijn motivatie om dit werk te blijven doen put hij uit de oorlog zelf. En zeker uit dat ene moment nu 70 jaar geleden, in zijn woorden: 'Ik zag kinderen spelen en toen pas besefte ik dat de oorlog echt voorbij was en een nieuwe generatie was opgestaan.' En over zichzelf zegt hij: 'ik ben geen held, ik draag geen rits medailles.' Maar dames en heren als je op je 97ste nog steeds tot in je tenen gemotiveerd bent om kinderen het besef mee te geven dat vrijheid een rijk en tegelijkertijd nooit een vanzelfsprekend bezit is, dan ben je absoluut een bijzonder mens. Mijnheer Van Straten voor mij en voor ons bent u wel degelijk een held. We zijn trots en blij dat u vandaag bij ons bent.

Een van de klassen die u bezocht was de klas van Jill van Osch uit Venray. Zij is de tweede bijzondere persoon die ik aan u wil voorstellen. Jill is 11 jaar en het verhaal van Henk van Straten inspireerde haar om een tekening te maken, waarmee zij de hoofdprijs won in de eerste Veteranendag tekenwedstrijd. Het is een prachtig beeld van een veteraan die thuis met open armen wordt ontvangen inclusief rode loper. U kunt het straks allemaal bekijken in de speciale expositie op het Malieveld. Jill van harte gefeliciteerd en fijn dat je vandaag bij ons bent samen met je hele klas.

Beste mensen, is er een mooier plaatje denkbaar op Veteranendag. Jong en oud die er samen in het gedeelde besef dat werken aan vrede en veiligheid per definitie werk in uitvoering is. Een land dat zijn veteranen vandaag omarmt, de rode loper uitrolt en hard op zegt: dank jullie wel. Veteranen die zichtbaar en blijvend betrokken zijn bij de samenleving. En hun kennis en ervaring ten dienste stellen van anderen. En dat alles onder de warme deken van kameraadschap en talloze persoonlijke herinneringen en verhalen. Veteranendag is kortom een dag van samen, van tradities doorgeven, van erkenning en herkenning. En dat moeten we koesteren. Vanwege het verleden, maar ook vanwege nu en later.

Iedere keer als ik onaangekondigd Nederlandse militaire bezoek die op missie zijn realiseer ik me hoe groot het belang en betekenis is van het werk dat zij verrichten. De verschrikkelijke aanslagen van gisteren in Tunesie, Koeweit, Frankrijk toont nog eens aan hoe instabiel onze omgeving is. onze militairen dienen niet alleen het Nederlands belang, maar brengen ook bescherming en hoop op een betere toekomst. Een toekomst waarin kinderen weer ongedwongen kunnen spelen en zonder angst kind kunnen zijn. Om dat beeld maar eens opnieuw te gebruiken. In die zin loopt er een rechtstreekse lijn van onze mannen en vrouwen in Mali nu naar onze bevrijders van toen, 70 jaar geleden.

Met een van hen, Abraham Lipschutz had ik een tijdje geleden een bijzondere ontmoeting in Housten. Abby Lipschutz zoals hij werd genoemd werd in 1921 in Scheveningen geboren. En in 1945 bevrijdde hij zijn en overigens ook mijn geboortestad als lid van de Irenebrigade. Hij was een avonturier, een autodidact en een levenskunstenaar die tot op hoge leeftijd vol zat met verhalen en ik kan u zeggen ook zeer uitgesproken meningen. Maar bovenal was hij een veteraan aan wie ons land en deze stad veel te danken heeft. Helaas is hij inmiddels overleden. Maar op mij maakte hij een onvergetelijke indruk. Daarom wil ik vandaag, 70 jaar na dato zijn naam hardop noemen. Dank Abby Lipschutz en alle bevrijders van toen. Dank Henk van Straten en natuurlijk duizendmaal dank aan alle veteranen oud en jong.

Ik wens iedereen een heel mooie Veteranendag toe en hopelijk tot straks op het Malieveld.

minister-president Mark Rutte

Zie ook * Veteranen

Vragen? Bel Informatie Rijksoverheid: 1400

Verantwoordelijk ministerie

* Ministerie van Algemene Zaken