Linde College uit Wolvega winnaar van NK Young Solar

Tijdens een bloedstollende finale tussen de zonneboten van het Bogerman College uit Sneek en het Linde College uit Wolvega heeft het team van het Linde College de titel Nederlands Kampioen Young Solar 2015 in de wacht gesleept.

Spanning

Er streden in totaal acht teams tijdens twee onderdelen om de titel. Het Dr. Nassaucollege uit Assen, Bogerman College uit Sneek (2 teams), Waerdenborch uit Goor, Linde College uit Wolvega, Comenius uit Leeuwarden, De Nieuwe Veste uit Coevorden en SG Bonaire uit Bonaire. In de ochtend werd een endurance gevaren. Een uur lang voeren de boten een traject waarbij het team dat de langste afstand had afgelegd de winnaar werd. Het Linde College uit Wolvega bleek het slimst te zijn omgegaan met de weersomstandigheden en het meest tactisch te hebben gevaren en kwam als winnaar van dit onderdeel uit de bus.

's Middags werden er sprintwedstrijden gevaren. Het tweede team van Bogerman College uit Sneek bleek daarbij het snelst.

Uit de puntentelling bleek vervolgens een gedeelde eerste plaats voor het Linde College en het team van Bogerman. Tijdens een laatste sprintwedstrijd klopte de boot van het Linde College het Bogerman-team nipt en mocht het Linde College zich Nederlands Kampioen noemen.

Prijsuitreiking

Lutz Jacobi, Tweede Kamerlid voor het PvdA en lid van de vaste kamercommissie Infrastructuur en Milieu reikte de prijzen uit en benadrukte daarbij dat de jeugd de toekomst heeft. "Dit project past fantastisch binnen het gedachtengoed van Wubbo Ockels, de geestelijk vader van de Dutch Solar Challenge. Het komt bij Young Solar aan op innovatie, lef, teamgeest en slim omgaan met energie", aldus Lutz Jacobi.

Young Solar

Young Solar is gestart in 2014 en is ontsproten aan de Dutch Solar Challenge. Leerlingen van het middelbaar onderwijs bouwen in teamverband, onder leiding van een docent, een boot aangedreven door zonne-energie. Tijdens het bouwproces volgen de leerlingen een aantal workshops op de NHL waarbij hen de fijne kneepjes van duurzame techniek, scheepsbouw en zonne-energie wordt bijgebracht. Het enthousiasme en de chemie die tijdens het bouwproces ontstaat tussen de leerlingen onderling komt echt tot uiting tijdens het varen van een wedstrijd met de zonneboten. Vorig jaar vond de eerste wedstrijd plaats tijdens de etappe in Sneek van de Dutch Solar Challenge.

Toekomst

De Young Solar Challenge heeft de ambitie om in 2016 40 teams te laten strijden om de nationale titel. Er vinden in het voorjaar van 2016 diverse wedstrijden plaats op verschillende plaatsen in Nederland. De grote finale vindt plaats tijdens de Dutch Solar Challenge die in 2016 in Amsterdam start en via verschillende etappeplaatsen finisht in de Prinsentuin in Leeuwarden.

In de opmaat naar 2018, waarin Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is, wordt in 2017 samenwerking met scholen over de grens gezocht. De uitdaging is dan om in verschillende Europese hoofdsteden Young Solar-wedstrijden te organiseren, met de grote finale in de zomer van 2018 in Leeuwarden.