Recordaantal kinderen in de modder op 29 juni

Apeldoorn - Nationale ModderDag staat dit jaar in het teken van 'Leven in de Modder'. De organisatie van het landelijke speelfestijn voor kinderen, wil aandacht voor het dieren en plantenleven dat in de aarde aanwezig is. ModderDag is op 29 juni a.s. voor de derde keer in ons land en weer doen meer kinderen mee dan voorgaande jaren. Op meer dan 1700 locaties, van kinderdagverblijven tot scholen en natuurcentra- hebben zich dit jaar al 83.000 kinderen aangemeld. Vorig jaar waren dat er nog 60.000.

Kijk op de website welke locaties in uw regio meedoen aan ModderDag.

Marc Veekamp van organisator Veldwerk Nederland: "We zijn werkelijk overstelpt met positieve reacties en aanmeldingen. ModderDag is uitgegroeid tot een fenomeen." Wedstrijden wie het verst kan glijden of de hoogste moddertoren kan maken, heksensoep brouwen, bouwen en graven met kranen of je blote handen, modderbaden: alles is mogelijk! Tijdens ModderDag ontdekken kinderen en volwassenen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de aarde betekent voor ons dagelijkse leven.

Thema: Leven in de Modder

In de aarde zit meer leven dan je denkt. Wortels van planten waarmee ze water en voedsel uit de bodem opnemen, bollen, knollen, wortelstokken. Dit kun je allemaal tegenkomen als je de bodem gaat bekijken. Wist je dat de bovenste voedselrijke laag humus heet en organisch materiaal heeft? In de bodem zitten ook beestjes die dood organisch materiaal (bladeren, takjes) verteren of afbreken en zo zorgen dat de voedingsstoffen in de bodem komen. Denk aan kevers, pissebedden, regenwormen, miljoenpoten. Bodemdieren als regenwormen maken daarnaast gangen, waardoor de bodem luchtiger wordt. Er kan dan meer zuurstof en water in de bodem. Je kunt ook denken aan insecten die hun eitjes in de bodem leggen en waarvan de larven in de bodem leven. Belangrijke voedselbron voor o.a. vogels, zoogdieren.

Achtergrond

ModderDag is een initiatief van Veldwerk Nederland en Schuttelaar & Partners. International Mud Day is ooit in Nepal ontstaan om kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven en de verbinding tussen kinderen en hun omgeving te realiseren en te vergroten. In navolging hiervan wordt ook in o.a. Australie, Denemarken, de Verenigde Staten en Groot-Brittannie sinds enkele jaren in juni International Mud Day gehouden.