Maaien onderwater- en oeverplanten in sloten en vijvers


Sloten en vijvers kunnen dichtgroeien door onderwater- en oeverplanten. Als dit gebeurt, kan regenwater niet goed afgevoerd worden en stijgt het water in de singels te ver. Ook kunnen vissers en kinderen last van de waterplanten hebben als zij er met een bootje willen varen. Daarom start de
gemeente in juli met de jaarlijkse maaiwerkzaamheden van onderwater- en oeverplanten. Dit konden wij niet eerder doen, omdat wij daarmee de voortplanting van vogels, vissen, amfibieen en andere organismen zouden verstoren.

Beplanting die niet voor overlast zorgt, houden wij zoveel mogelijk in stand. Dit is onder andere goed voor de waterkwaliteit in de zomerperiode en het biedt vissen de mogelijkheid om te schuilen voor roofvissen en aalscholvers.

Maaien oeverplanten

In het najaar gaan wij opnieuw maaien. De nadruk ligt dan meer op het verwijderen van de waterplanten uit de sloten en vijvers. De oeverbeplanting behouden wij wel zoveel mogelijk. Om dit sterk te houden, snoeien wij de oeverbeplanting elke 2 of 3 jaar. Daarom wordt ongeveer de helft van de
oeverplanten jaarlijks gemaaid.

Werkzaamheden

Wij voeren de werkzaamheden uit met een maaiboot of kraan. De gemaaide planten kunnen na de werkzaamheden een paar dagen langs de kant van de sloot blijven liggen voordat het wordt verzameld en afgevoerd.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Jacob Boersma, opzichter bij Wijkbeheer, via telefoonnummer 14 0180 of email toezichtbuitenruimte@barendrecht.nl.