Hitte in aantocht! Bent u voorbereid?


Hitte in aantocht! Bent u voorbereid?

29/06/2015

Mooi zomerweer is voor velen een fijne periode met terras- en strandbezoek. Als warme weersomstandigheden meerdere dagen aanhouden en sprake is van hitte, dan kan dit leiden tot ongemak en gezondheidsproblemen. We spreken van hitte als het vier dagen warmer is dan 27 graden Celsius.

Wat is het risico?

De warmte kan zorgen voor algemene hinder zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en huidklachten (zoals jeuk en uitslag met blaasjes). Ook kunnen klachten optreden zoals kramp, misselijkheid, uitputting en flauwte. In extreme gevallen kan iemand zelfs bewusteloos
raken. Dit komt doordat de lichaamstemperatuur soms wel tot 45 graden kan oplopen. Ouderen, mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen lopen een verhoogd risico, omdat zij zich minder goed kunnen aanpassen
aan de hitte.

Een groot risico bij hitte is uitdroging. Uitdroging kan met name bij ouderen en mensen met hart- en vaataandoeningen leiden tot verstoring van de doorbloeding van vitale organen (hart, longen, hersenen, nieren) met mogelijk levensbedreigende gevolgen.

Wat kunt u zelf doen?

Warmte is voor de meeste mensen fijn, maar hitte kan vervelend zijn. Met de volgende tips blijft overlast beperkt:

* Drink voldoende (zorg dat u altijd een flesje water bij de hand heeft, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat).

* Houd uzelf koel (draag dunne kleding, blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag).

* Houd uw woning koel (maak tijdig gebruik van zonnewering, ventilator of airconditioning om opwarming van de woning tegen te gaan).

* Zorg voor elkaar (let op de mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken).

Aanmelden voor hitteberichten

Het KNMI stuurt (voor)waarschuwingen voor periodes van aanhoudende warmte naar de GGD. Deze berichten worden verstuurd als de kans op een periode van aanhoudende hitte groter is dan 20%. Via de de website GGD Hollands Midden kunt u zich hiervoor aanmelden. Zo kunt u zich voorbereiden op
periodes van aanhoudende hitte.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over wat u kunt doen tijdens noodsituaties? Kijk dan op de website Nederlandveilig Hier kunt u ook bekijken welke risico's in uw buurt voorkomen. Het is belangrijk goed voorbereid te zijn.

Terug

29/06/2015 Hitte in aantocht! Bent u voorbereid?
29/06/2015 Snoeien? Laat uw haag nog even groeien voor het goede doel
25/06/2015 Verslag B en W vergadering 4 juni 2015
25/06/2015 Herziening rampbestrijdingsplan AkzoNobel Sassenheim
25/06/2015 Omgevingsvergunning `Bos van Wijckersloot', Oegstgeest
25/06/2015 Overige verleende vergunningen - week 26
25/06/2015 Verlengen beslistermijn - week 26
25/06/2015 Verleende omgevingsvergunningen - week 26
25/06/2015 Ingekomen aanvraag omgevingsvergunning - week 26
25/06/2015 2015 - week 26