Nationaal hitteplan in werking


Het nationaal hitteplan is met ingang van dinsdag 30 juni actief in het hele land. Dit betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken

Met het oog op het warme weer later deze week, wordt dinsdag 30 juni het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat heeft het RIVM besloten in overleg met het KNMI. Burgers, GGD's, verzorgingshuizen en het Rode Kruis krijgen het advies om extra te letten op mensen die kwetsbaar zijn. Vooral ouderen
en chronisch zieken hebben last van de hitte. Het RIVM adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven.

Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Uitdroging kan in ernstige situaties kramp, misselijkheid, uitputting en bewusteloosheid veroorzaken.

Het Nationaal Hitteplan wordt actief wanneer het vier dagen 27 graden of warmer wordt.

Wat kunt u doen?

Uiteraard kunnen mensen zichzelf wapenen tegen de hitte. Het RIVM geeft een aantal concrete tips:

* Zorg ervoor dat je genoeg drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Alcohol drinken is niet aan te raden. Neem altijd een flesje water mee.
* Houd jezelf koel en blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Niet te veel bewegen, zeker niet tussen 12:00 en 16:00 uur. Doe boodschappen in de vroege ochtend of juist heel laat.
* Houd je woning koel door op tijd de rolluiken dicht te doen en ventilators of airco aan te zetten. Zet ramen niet wagenwijd open, maar voor de ventilatie wel op een kier. Als het 's avonds koeler wordt, is het juist wel goed om de ramen open te zetten.
* Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien hulp kunnen gebruiken.