Hitte in Nederland


Geplaatst op maandag 29 juni 2015

Met warm weer genieten de meeste mensen lekker van de zon. Ze gaan eropuit, pikken een terrasje of gaan naar het strand. Maar hitte kan ook vervelend zijn.

Bij temperaturen vanaf 27DEGC kunt u last krijgen van vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en benauwdheid. Bij nog hogere temperaturen kan het lichaam oververhit raken.

Symptomen hiervan zijn prikkelbaarheid, hevige dorst, duizeligheid, misselijkheid, spierkrampen, snelle pols en uitputting. Als het langere tijd extreem warm is, kunnen (vooral oudere) mensen een warmteberoerte krijgen.

Drink voldoende

Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.
TIP: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Blijf uit de hitte

Zoek de schaduw op. Als u toch in de zon blijft, draag dan een zonnehoed om een zonnesteek te voorkomen. Bescherm uw huid goed tegen zonnebrand.

Vermijd inspanning

Vermijd grote inspanning tijdens de warmste uren van de dag (tussen 12.00 en 16.00 uur). Met name sporters moeten erg opletten bij hitte. Op sportzorg.nl vindt u informatie over veel voorkomende warmteaandoeningen en tips om aandoeningen bij extreem warm weer te voorkomen. Wat kunnen wij voor
u doen?

Heeft u vragen over goed omgaan met warmte? Neem dan contact op met het bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid van de GGD via tel. 0900 3686868. Bij gezondheidsklachten of vragen over uw gezondheid kunt u beter direct contact opnemen met uw huisarts. Overleg met uw apotheker als u medicijnen
gebruikt.