Herdenking afschaffing slavernij op Beth Haim


* home
* carrousel home

gp0701-Herdenking afschaffing slavernij_web

Locoburgemeester Marian van der Weele ontving het gezelschap dat met de boot vanuit Amsterdam naar Ouderkerk aan de Amstel kwam gevaren.

Woensdag 24 juni was de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij in Ouderkerk aan de Amstel. Sinds een aantal jaar wordt op de begraafplaats een herdenkingsceremonie gehouden bij het graf van Elieser. Elieser is begraven op de Joodse Isrealietische begraafplaats en is de
eerste tot slaaf gemaakte Afrikaan in Nederland.
Locoburgemeester Marian van der Weele was bij de herdenking aanwezig. Zij ontving een gezelschap dat met de boot naar Ouderkerk aan de Amstel kwam varen vanuit Amsterdam. Als presentje kreeg zij een angisa (surinaamse hoofddoek) op.

Na de ceremonie op de begraafplaats werd het beeld van Elieser onthuld dat sinds vorige week een officiele plek heeft gekregen naast de begraafplaats Beth Haim.

herdenking Elieser

De herdenking maakt deel uit van de Keti Koti maand. Keti Koti is een Surinaams begrip en betekent `Verbroken Ketenen'. Op 1 juli wordt deze maand afgesloten met een herdenking en viering in het Oosterpark in Amsterdam.