Vraag en antwoord asbest


Geplaatst: 29-6-2015

Meest gestelde vragen

Klopt het dat er asbest is aangetroffen?

Er is bij een woning asbest aangetoond. De woning was toen al voorzien van glasvezel. De aanwezige asbest is onderzocht en meteen opgeruimd. Aanvullende maatregelen waren niet nodig.



Waar komt dit asbest vandaan?

De platen die tegen de fundering van de woning zijn gezet en die er voor zorgen dat tuingrond niet wegspoelt door verzakking van de polder, zijn mogelijk asbesthoudend. Het vermoeden bestaat dat in de woningen uit dezelfde bouwperiode waarschijnlijk ook deze platen zijn toegepast.



Wordt asbest nog steeds toegepast?

Tot 1994 was asbest een gebruikelijk bouwmateriaal. Daarna niet meer. Zie meer voor meer informatie http://www.lelystad.nl/asbest



Is er gevaar voor de gezondheid?

Het van asbest verdachte materiaal is aangetroffen bij graafwerkzaamheden en bevindt zich onder de grond. Het gevaar bij asbest zit in het inademen van vezels. Asbest dat onder de grond zit komt niet vrij in de lucht.



Wie is er verantwoordelijk voor het opruimen van asbest?

De eigenaar van de grond is hier verantwoordelijk voor.



Waar vind ik een geschikt bedrijf als ik maatregelen wil nemen?

Op de site van de stichting Ascert (www.ascert.nl) kunt u geschikte informatie vinden. Binnen de Stichting Ascert zijn alle relevante partijen uit het asbest werkveld vertegenwoordigd.



Waarom is er een brief verstuurd door Reggefiber?

Reggefiber wil de bewoners informeren over de planning van de werkzaamheden en het uitstellen/afzeggen van de gemaakte afspraken.



Hoe gaat het nu verder?

Reggefiber is op dit moment in overleg met betrokken partijen om te onderzoeken wat er precies aan de hand is. Onderzoek moet uitwijzen wat de aard en omvang van de mogelijke verontreiniging is en welke gevolgen dit heeft, ook voor de planning van de aanleg van glasvezel in uw woning.



Wanneer krijg ik nu glasvezel?

U kunt op de website van Reggefiber kijken wat de planning van de werkzaamheden is. De postcode-checker zal worden aangepast.



Had de gemeente de inwoners niet moeten informeren?

In dit geval is Reggefiber het bedrijf dat bewoners informeert over gemaakte afspraken rond de aansluitingen van glasvezel in de woning.



Was de gemeente op de hoogte van deze brief?

De gemeente is achteraf op de hoogte gesteld.