Beersdal-Rennemig maakt haar eigen kunstwerk in de openbare ruimte

05-06-2015

David Bade is van 29 juni tot en met 10 juli voor een vierde periode in Heerlen voor zijn project David Bade tekent Heerlen onder de tafel. Hij gaat in de buurwijken Beersdal en Rennemig de dialoog aan met bewoners om een kunstwerk op de grens van beide wijken te realiseren.

In oktober van 2014 trok kunstenaar David Bade gewapend met verf, kwasten en een veldezel voor het eerst de Heerlense wijken Beersdal en Rennemig in. De ene wijk een voormalige mijnwerkerskolonie, de andere een nieuwbouwwijk uit de jaren '80. Beide wijken zijn bestuurlijk bij een elkaar gevoegd. Bade maakte kennis met buurtbewoners en onderzocht wat er in de wijken speelt. De contacten met buurtwoners en bevindingen over het leven in de wijk kregen vorm in 10 nieuwe kunstwerken. De rake gesprekken met de bewoners en het totaal verschillend karakter van de wijken, lieten bij Bade het idee ontstaan voor een terugkeer naar Beersdal en Rennemig, en dan voor niets minder dan een permanent werk op de grens tussen beide wijken.

In de komende zomer daagt Bade de bewoners om met hem mee te denken en vorm te geven aan een permanent kunstwerk over de identiteit, historie, toekomst en beleving van de wijk(en) en haar inwoners reflecteert. In een open atelier zijn de bewoners welkom om te kijken, te praten, invloed uit te oefenen en daadwerkelijk zelf mee te kleien aan de portretten. Onder de bezielende regie van Bade bepaalt het contact tussen de twee buurten het maakproces. Er ontstaat een fysiek kunstwerk. Een hedendaags relief waarin het DNA van de buurten als nieuw herkenningspunt voor het gebied wordt opgetekend.

De historie van de kolonien, het gebied als voormalig mijnterrein en de tegenstelling ten opzichte van de nieuwbouwwijk haakt in op de programmering van SCHUNCK* rond M2015 (Jaar van de Mijnen). Naast nostalgie en trots op deze historie biedt dit project kansen om samen na te denken over de toekomst van de buurten en haar bewoners.