Frontlijnleidinggevenden bij brandweer of politie (Promotie)

Frontlijnleidinggevenden bij brandweer of politie (Promotie)

Datum maandag 29 juni 2015

Tijd vanaf 16:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Managementwetenschappen

Promovendus de heer J. Groenendaal MSc.

Promotor(es) De heer prof. dr. I. Helsloot

Subtitel Frontline command. Reflections on practice and research

Beschrijving

De brandweer en het deel van de politie dat verantwoordelijk is voor de grootschalige opsporing veronderstellen dat directe aansturing van de medewerkers die het uitvoerende werk doen noodzakelijk is voor de effectiviteit van dat werk. Hiertoe hebben zij zogeheten frontlijnleidinggevenden aangesteld. Maar hoe effectief is frontlijnsturing eigenlijk?

Jelle Groenendaal stelt vast dat de betekenis veel minder groot is dan frontlijnorganisaties geloven en daarmee uitstralen. Toch zijn er in theorie en praktijk voldoende situaties te bedenken of waar te nemen, waarin frontlijnleidinggevenden het verschil kunnen maken, meent de promovendus. Om de theoretische meerwaarde van frontlijnleidinggevenden te kapitaliseren, moeten er frontlijnleidinggevenden `nieuwe stijl' komen, die intensief getraind en geoefend worden en veel meer ervaringskennis kunnen opdoen. Daarnaast moet het senior management begrijpen hoe frontlijnsturing werkt zodat zij beter in staat zijn om hun medewerkers optimaal te faciliteren en waar nodig bij te sturen.

Biografie

Jelle Groenendaal (1986) studeerde Policy, Communication and Organization (MSc) aan de Vrije Universiteit. Hij werkte onder meer als onderzoeker bij de brandweer Amsterdam-Amstelland en bij Crisislab, een onderzoeksinstituut waarmee de Radboud Universiteit samenwerkt. Zijn promotieonderzoek is begeleid vanuit het Institute for Management Research.