Matthäus in de Pieterskerk in Leiden

[PERSBERICHT] 29 juni 2015

Vanaf 2016 verzorgen het Nederlands Kamerkoor en het Residentie Orkest de Matthäus in de Pieterskerk in Leiden

Ook in 2016 is de Pieterskerk het decor van de Leidse paastraditie bij uitstek: de uitvoering van de beroemde Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Het Nederlands Kamerkoor en het Residentie Orkest zullen onder leiding van dirigent Jan Willem de Vriend het oratorium over de lijdensweg van Jezus Christus uitvoeren.

Jaarlijks worden rond Pasen meerdere uitvoeringen van Bach’s oratorium gehouden in de Leidse Pieterskerk. Het Bachkoor Holland heeft de afgelopen decennia de uitvoeringen verzorgd en heeft daarmee veel lof geoogst. De Pieterskerk verheugt zich over toenemende aandacht: vanuit het hele land komen liefhebbers, waaronder premier Rutte en andere Haagse politici, naar Leiden om in het prachtige decor van de gotische kerk te genieten van dit hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis.

Vanaf 2016 verzorgen het Nederlands Kamerkoor, het Residentie Orkest en het Haags Matrozenkoor de Matthäus uitvoering op uitnodiging van de Pieterskerk. Frieke Hurkmans, directeur Pieterskerk: ‘Het is enorm spannend om na zoveel jaren van succes een nieuwe samenwerking aan te gaan. De Pieterskerk heeft een grote schare trouwe fans en ook in 2016 kunnen zij weer genieten van een geweldige Matthäus Passion. Deze samenwerking leidt daarnaast ook tot hele bijzondere projecten voor de jeugd en voor amateurkoren. Dat past heel goed bij ons monument en is mooi voor de stad, ik ben daar dan ook erg blij mee.’

Het Nederlands Kamerkoor (NKK) is al meer dan 75 jaar een begrip en staat al decennia aan de wereldtop. Het gerenommeerde, 111-jarige Residentie Orkest bewijst dat symfonische muziek ook in de 21e eeuw voor een groot en breed publiek van grote betekenis is. De solisten van deze Matthäus Passion zijn Jörg Dürmüller (evangelist), Maarten Koningsberger (Christus), Ilse Eerens (sopraan), Barbara Kozelj (alt), Marcel Reijans (tenor) en Geert Smits (bas).

Wat de Matthäus Passion is voor de passietijd, is het Weihnachts Oratorium voor Kerst. Het Nederlands Kamerkoor en Concerto Copenhagen, brengen een uitvoering van het complete werk met alle zes cantates, van de feestelijke cantate voor Eerste Kerstdag tot die voor Driekoningen. Alles onder leiding van Peter Dijkstra, de kersverse chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor die hiermee zijn debuut maakt.

Naast deze concertuitvoeringen zoekt de Pieterskerk Leiden ook de samenwerking met het Residentie Orkest en het NKK op het gebied van educatie, dat zich richt op jeugd en amateurkoren.

De kaartverkoop via de Stadspodia Leiden, voor zowel het Weihnachts Oratorium als de Matthäus Passion, is inmiddels begonnen. Via de website, www.bachleiden.nl, of de Facebookpagina van de Pieterskerk kunnen geïnteresseerden zich abonneren op de nieuwsbrief.

Noot voor redacties: ; Noot voor de pers,