Hoe bestuurders van de Universiteit Utrecht omgaan met reiskosten bij nevenfuncties

De afgelopen weken is er aandacht in de media voor declaraties van en kosten voor leden van het College van Bestuur van universiteiten. Het bestuur van de Universiteit Utrecht gaat bewust en transparant om met alle kosten die worden gemaakt, dus ook met persoonlijke declaraties. De Universiteit Utrecht investeert - en blijft dat ook doen - fors in kwalitatief goed onderwijs en innovatief onderzoek. Dat staat altijd voorop en vormt de basis voor alle keuzes die binnen de organisatie, ook vanuit het bestuur, worden gemaakt als het gaat om uitgaven en besparingen. Declaraties van het bestuur worden gezien door de algemeen directeur en goedgekeurd door de voorzitter Raad van Toezicht.

Vervoer bij nevenfuncties

Universiteiten is gevraagd hoe de verrekening plaatsvindt van reiskosten die door bestuurders worden gemaakt bij nevenfuncties.

De leden van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht hebben nevenfuncties. De Raad van Toezicht vindt het uitoefenen van nevenfuncties van belang, ook voor een goede functievervulling binnen de universiteit. Het kan gaan om bezoldigde of onbezoldigde functies, bij bedrijven, instellingen of maatschappelijke organisaties.

Voor vervoer van en naar nevenfuncties kan gebruikgemaakt worden van het door de universiteit beschikbaar gestelde vervoer. Nagenoeg alle nevenfuncties van de collegeleden zijn gesitueerd in of in de directe omgeving van Utrecht. Een aantal nevenfuncties van de voorzitter is gesitueerd in Amsterdam, dat op de route naar haar woonplaats ligt. Afspraken voor vergaderingen worden zo gepland dat hiervoor niet apart heen en weer hoeft te worden gereisd. Voor deze reizen vindt dan ook geen verrekening plaats. Uitzondering is de nevenfunctie die de voorzitter sinds april 2014 bekleedt als commissaris van Koninklijke ten Cate. De met het dienstvervoer gemaakte kilometers voor deze nevenfunctie zijn verrekend met de voorzitter. Voor zover dit vervoer leidt tot prive bijtelling is dit over 2014 verrekend.

De Universiteit Utrecht voldoet daarmee aan wet- en regelgeving. We leven de Wet Normering Topinkomens na en voldoen aan fiscale verplichtingen. We worden hierop als instelling gecontroleerd door onze accountant.