Erbarme Dich. Matthaeus Passion Stories | Film & Debat over het schone. Met estheticus Rob van Gerwen en kerkhistoricus Peter Nissen. (Film)

Erbarme Dich. Matthaeus Passion Stories | Film & Debat over het schone. Met estheticus Rob van Gerwen en kerkhistoricus Peter Nissen. (Film)

Datum

maandag 29 juni 2015

Tijd

19:00 tot 22:00

Locatie

LUX, Marienburg 38-39, Nijmegen

Organisator

Soeterbeeck Programma en LUX

Beschrijving

Agendaitem_Erbarme-Dich_inhoud

Inschrijfbutton

In de documentaire Erbarme dich (Ramon Gielings, 2015) komen mensen aan het woord die een speciale band hebben met Bachs Matthaeuspassion, en dan met name met de bekendste aria uit dat oratorium: `Erbarme dich, mein Gott'. Iedere geinterviewde heeft een eigen reden om hier te luisteren naar dit muziekstuk van Bach, dat de lijdensweg van Christus verhaalt en ieder jaar rond Pasen wordt opgevoerd. Dat levert een reeks interessante, aangrijpende, of voor sommigen misschien zelfs inspirerende verhalen op.

Estheticus Rob van Gerwen leidt de film kort in en gaat na de film in gesprek met kerkhistoricus Peter Nissen over de rol van `het schone' in de film. Hoe ervaren wij steeds weer nieuwe schoonheid binnen de Matthaeus Passion? En hoe kan een stuk dat zoveel verdriet schijnt op te wekken, tegelijkertijd zoveel schoonheid bevatten?

Rob van Gerwen is estheticus en is docent aan de Universiteit van Utrecht.

Peter Nissen is kerkhistoricus, hoogleraar Spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit en predikant.

Elianne Keulemans, hoofd van het Soeterbeeck Programma, is gespreksleider.

youtube

Erbarme Dich is de laatste film in de zomerfilm & debatreeks over het ware, het goede en het schone. Op maandag 1 juni vertoonden we Citizenfour over het ware. Op 15 juni Good Kill over het goede.

Deelname

EUR 9,- | EUR 7,- studenten / Soeterbeeck abonnement / Vrienden en medewerkers RU / Vrienden van LUX

Inschrijfbutton

Zie het origineel.