Uitreiking 2e Roze Amsterdammertje tijdens 1e editie Rainbow Awards

Amsterdam Gay Pride partner van de Rainbow Awards

De organisatie van de Rainbow Awards en de Amsterdam Gay Pride slaan de handen ineen. De Amsterdam Gay Pride wordt partner van het rode-lopergala dat aanstaande maandag voor de eerste keer wordt georganiseerd in Pathe Tuschinski te Amsterdam. De organisaties gaan elkaar de komende periode op allerlei manieren versterken. Zo verzorgt de organisatie van de Rainbow Awards op vrijdagavond 31 juli - tijdens de Amsterdam Gay Pride - een programma op het Rembrandtplein en wordt de jaarlijkse prijs van de Amsterdam Gay Pride - het Roze Amsterdammertje - uitgereikt tijdens de Rainbow Awards.

De eerste editie van de Rainbow Awards wordt aanstaande maandag in Theater Tuschinski gehouden. Tijdens de show worden prijzen uitgereikt aan mensen en organisaties die de Nederlandse gay-community een warm hart toedragen en zich daarvoor inzetten. De prijs van de Amsterdam Gay Pride - het Roze Amsterdammertje - wordt onderdeel van deze show. Met deze prijs zet de Amsterdam Gay Pride de ruim 4000 betrokkenen, medewerkers en vrijwilligers van de pride in het zonnetje.

Vorig jaar werd het Roze Amsterdammertje voor de eerste keer uitgereikt. Toen won evenementen- cooerdinator Akkelien Zuiderhof van de gemeente Amsterdam. Het negen dagen durende festival Amsterdam Gay Pride kent een groot aantal activiteiten naast de wereldberoemde Botenparade. "In de stad worden meer dan 150 sportieve, culturele, feestelijke en emancipatoire activiteiten gehouden. Om alles in goede banen te leiden is echt een mega operatie, waar duizenden mensen bij betrokken zijn", aldus directeur Lucien Spee van de Amsterdam Gay Pride. "We willen daar elk jaar even bij stil staan. Om dat kracht bij te zetten, is het Roze Amsterdammertje, gemaakt door kunstenaar Rene Rikkelman, in het leven geroepen. Met de komst van de Rainbow Awards ligt het voor de hand om de prijsuitreikingen te combineren.'

Samenwerking

Het Roze Amsterdammertje wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich buitengewoon heeft ingezet voor de organisatie van de Amsterdam Gay Pride in de meest brede zin van het woord. Spee: 'Het gaat voor ons om personen die achter de schermen een belangrijke rol spelen of hebben gespeeld. Dat sluit mooi aan bij het gedachtegoed van de Rainbow Awards. Ik ben dan ook erg blij met de samenwerking, het versterkt de eenheid in de stad en dat is goed.' Wie dit jaar het tweede Roze Amsterdammertje krijgt wordt pas bekend gemaakt tijdens de Rainbow Awards. Daarnaast gaat de organisatie van de Rainbow Awards op de vrijdagavond van de Amsterdam Gay Pride de invulling verzorgen op het Rembrandtplein om mensen vast warm te maken voor de editie van volgend jaar.

Over Rainbow Awards

Op maandag 29 juni worden tijdens een 2,5 uur durende awardshow gay, gay-friendly en openminded personen en organisaties in het zonnetje gezet met een award in het Amsterdamse Pathe Tuschinski. Doelstelling van het rode loper-gala is om zichtbaarheid te geven aan bedrijven, organisaties en personen die zich verdienstelijk hebben ingezet voor LHBT's (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders) en/of de nodige aandacht goed kunnen gebruiken. De organisatie wil een brug slaan tussen de hetero- en homogemeenschap in Nederland: geen hokjes, maar een mix van iedereen, als statement tegen discriminatie. De show is een initiatief van communitywebsite Gay.nl, Diva Mayday en Peter van Vught. De presentatie van de avond ligt in handen van Diva Mayday en Peter van Vught.

Over Amsterdam Gay Pride

Om aandacht te blijven vragen voor de mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI's in het bijzonder, wordt jaarlijks de Amsterdam Gay Pride gehouden. Het thema van 2015 is dit jaar 'Share'. Onder het motto: 'share love, love differences' roept de organisatie iedereen op om zijn of haar verhaal te vertellen en dit te delen. Het festival start op zaterdag 25 juli en duurt tot en met zondag 2 augustus 2015. Meer informatie: www.amsterdamgaypride.org.