Campagne 'Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maak er een punt van' bereikt vele besturen van vrijwilligersorganisaties

Campagne 'Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maak er een punt van' bereikt vele besturen van vrijwilligersorganisaties

Al 15.500 gratis VOG's aangevraagd 1

Den Haag, 30 juni 2015 - In mei en juni heeft de campagne 'Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maak er een punt van' organisaties waar vrijwilligers werken met minderjarigen en mensen met een verstandelijke beperking opgeroepen er alles aan te doen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Eén van de actiepunten is het aanvragen van een gratis VOG.

Onderdeel van de campagne was een VOG-estafette. Deze ging op tien plekken in het land van start en bereikte tientallen vrijwilligersorganisaties. De estafette kwam in Breda het verst. Daar werd de estafettebal, symbool voor het maken van een punt, mede dankzij Breda Actief aan de meeste besturen doorgegeven. Gisteren gaf Lobke Berkhout, ambassadeur van de campagne, tijdens een feestelijke bijeenkomst een inspirerende speech aan de winnende organisaties.

Ambassadeur van de campagne 'Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maak er een punt van' Lobke Berkhout en wethouder Miriam Haagh in Breda, waar de winnende organisaties van de VOG-estafette samenkwamen. De estafette was onderdeel van een landelijke campagne gericht op het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in organisaties waar vrijwilligers werken met minderjarigen of mensen met een verstandelijke beperking.

Over de campagne

De campagne heeft als doel seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen in organisaties waar vrijwilligers werken met kwetsbare groepen, zoals minderjarigen of mensen met een verstandelijke beperking. Vrijwilligers een VOG laten aanvragen, is een belangrijke stap die organisaties kunnen nemen om hun leden te beschermen.

Naast het aanvragen van een VOG bevat de campagne nog andere actiepunten voor een veilig klimaat. Voorbeelden zijn het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon, het voeren van een zorgvuldig aannamebeleid en het hanteren van heldere omgangsregels. Onderzoek toont aan dat het vragen om een VOG bijdraagt aan de veiligheid. Besturen kunnen voor hun vrijwilligers een gratis VOG krijgen, mits zij aan een aantal voorwaarden voldoen.2

Overige betrokken partijen

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt in deze campagne ondersteund door het NOC*NSF, voor het bereiken van alle sportclubs, NOV/Movisie voor het bereiken van het brede vrijwilligerswerk (cultuur, zomervakantie, scouting) en door CIO, het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken, voor het bereiken van de kerkelijke organisaties.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar de website maakereenpuntvan.nl

1 Sinds invoering 1 januari 2015 tot 1 juni 2015.

2 Zie www.gratisvog.nl voor de voorwaarden.