Feestelijk programma rondom doorkomst Tour de France

PERSBERICHT

29 mei 2015

Feestelijk programma rondom doorkomst Tour de France

De Tour de France keert terug in Rotterdam. Precies vijf jaar na het succes van de start van de Tour de France fietsen de renners op zondagmiddag 5 juli 2015 tijdens de 2e etappe van Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland dwars door (het centrum van) Rotterdam. Als onderdeel van de doorkomst van de 2e etappe van de Tour de France, vindt de enige officiële tussensprint van die etappe plaats in Rotterdam. De finishlijn van de tussensprint ligt op de Boompjes, net voor de Nieuwe Leuvebrug. Op het Stadhuisplein is een gratis toegankelijke fanzone ingericht. In de ochtend vinden er op de Coolsingel verschillende wielerwedstrijden en activiteiten plaats.

Wethouder Adriaan Visser (o.a. Sport en Cultuur) is blij dat de stad vijf jaar na de Grand Départ van de Tour de France opnieuw het wielercircus mag ontvangen: “ We maken hier een geslaagd evenement van voor de renners, de wielerliefhebbers en alle andere Rotterdammers en bezoekers. Rond de doorkomst bieden we een fantastisch en gevarieerd programma aan. Iedereen is van harte welkom om de doorkomst in Rotterdam te komen beleven en te genieten van de side-events.”

De ochtend start met een unieke editie van de Rotterdam Running Crew op het Stadhuisplein in de Fanzone. Met zo’n 1.000 hardlopers opent Rotterdam Running Crew het parcours waar later op de dag de Tour de France renners overheen zullen denderen. In de fanzone vinden live optredens van Sabrina Starke en Shirma Rouse plaats. Via grote TV schermen is de gehele etappe live te volgen en zien de bezoekers de renners twee keer passeren op de Coolsingel. Ter gelegenheid van de doorkomst is er ook een orkest samengesteld van 80 amateurmusici uit de regio en 10 professionele muzikanten. Het orkest dat geheel in het geel is gehuld verzorgt een spectaculair concert midden op de Coolsingel, recht voor het Stadhuis. Ook aan de jeugd is gedacht, speciaal voor kinderen uit Rotterdam wordt de RABO Dikke Banden Race georganiseerd. De renners van het profteam Join-S | De Rijke Cyclingteam warmen het publiek op voor de doorkomst met een ploegenachtervolging over de Coolsingel. De totale passage van de Tourkaravaan duurt ongeveer vier uur. De afsluitingen beginnen op 5 juli om 12.30 uur. De reclamewagens komen een uur later langs. De eerste renners worden op z’n vroegst om 15.20 uur in de stad verwacht. Het laatste Tour-voertuig zal uiterlijk tegen 16.00 uur Rotterdam-Hoogvliet verlaten. De rit loopt die dag van Utrecht via Rotterdam naar de Neeltje Jans in Zeeland. In Rotterdam rijdt het peloton over de Abraham van Rijckevorselweg, Maasboulevard, Boompjes, Schiedamsedijk, Coolsingel, Hofplein (rondje) en dan weer Coolsingel, Schiedamsedijk, de Erasmusbrug en dan over de Brielselaan en de Dorpsweg richting Groene Kruisweg. Daarna passeren de rijders Hoogvliet, Spijkenisse en Hellevoetsluis richting Zeeland.

Bereikbaarheid

Tussen 12.30 en 16.30 uur worden het parcours en omliggende wegen afgesloten. In verschillende brieven aan bewoners van de Esch (Kralingen), het centrum, de Wilhelminapier, Katendrecht en Hoogvliet laat Rotterdam Topsport namens de gemeente Rotterdam weten welke gevolgen de Tour-doorkomst voor hun wijk zal hebben. Waar de Erasmusbrug een paar uur dicht gaat, blijven de Maastunnel, de Willemsbrug en de ring van Rotterdam (A4 en A16) open voor het doorgaande verkeer tussen noord en zuid en weer terug. De Coolsingel gaat op zondag 5 juli om 06.00 uur dicht voor het verkeer. Op de Boompjes, Schiedamse Dijk en Brielselaan gelden parkeerverboden.

Kijk voor meer informatie over de doorkomst in Rotterdam op www.grandpassage.nl.