Banken duurzamer maar komen niet alle beloftes na


* 07-07-2015
* Harrie Lindelauff
* 0

Nederlandse banken zetten wel concrete stappen naar duurzame investeringen, maar komen beloftes voor verbetering niet altijd na. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder andere Oxfam Novib, Milieudefensie en de FNV.

Duurzaamheid Eerlijke Bankwijzer

In het meest recente onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer zijn alle toezeggingen en vervolgstappen van banken naar aanleiding van 13 eerdere praktijkonderzoeken onderzocht.

Scheepssloop

Zo stelde de Rabobank stevige voorwaarden in om schending van arbeidsrechten tegen te gaan bij de sloop van schepen. Ook stopte de bank met investeren in omstreden wapenbedrijven naar aanleiding van het `Praktijkonderzoek Wapens' uit 2013. Aegon beeindigde investeringen in verschillende
omstreden mijnbouwbedrijven, terwijl ABN Amro en SNS Reaal intussen eisen stellen aan bedrijven om landroof te voorkomen. Toch blijkt uit het onderzoek ook dat banken veel toezeggingen niet zijn nagekomen.

Peter Ras, projectleider Eerlijke Bankwijzer: `Een groot probleem blijft het gebrek aan transparantie bij veel banken over hun investeringen en de resultaten die banken boeken om te voorkomen dat hun investeringen sociale en milieuproblemen veroorzaken.'

Om goed te kunnen beoordelen wat de impact is van de stappen die banken zetten, zouden zij transparanter moeten zijn over waar ze wel en niet in investeren en welke afspraken ze met bedrijven hebben gemaakt.

Omstreden

Niet alle gedane beloftes of aanbevelingen worden nageleefd. ING beloofde eind 2012 met beleid te komen tegen gevaarlijke arbeidsomstandigheden bij scheepssloop, maar heeft dit nog niet gedaan. Aegon, Delta Lloyd, ING en SNS Reaal hebben weliswaar hun wapenbeleid verbeterd in de afgelopen
jaren, maar investeren aantoonbaar nog honderden miljoenen Euro's in producenten van kernwapens en-of bedrijven die actief zijn in omstreden wapenhandel.

Een aantal banken heeft naar aanleiding van praktijkonderzoeken van de Eerlijke Bankwijzer concrete stappen gezet naar duurzamere investeringen. Zo sloot Aegon de mijnbouwbedrijven Barrick Gold en Vedanta Resources uit nadat over mensenrechtenschendingen te weinig opleverden. En Delta Lloyd
eist van vervoerders dat veetransport niet langer dan 8 uur duurt.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van FNV, Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, PAX en Dierenbescherming. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo.



Lees meer op de website van Eerlijke Geldwijzer

* Eerlijke geldwijzer