Hulpwijzernieuws week 28


Hulpwijzernieuws week 28

informatie over veranderingen in zorg, jeugdhulp en participatie | formulieren om uw hulpvraag te melden | de site Regelhulp van de Rijksoverheid | bel mij terug formulier

logo HulpwijzerRechts bovenaan op de website van de gemeente Onderbanken vindt u deze foto met de tekst Hulpwijzer: Zorg, Jeugdhulp en Werk vanaf 2015. Na aanklikken, komt u op een site met informatie over de veranderingen in de Wmo, Jeugdwet/jeugdhulp en Participatiewet.
Op deze site vindt u ook de formulieren om uw hulpvraag (Meldingsformulier) te melden en/of zelf een Ondersteuningsplan (1 Gezin 1 Plan 1 Regisseur) te schrijven. De formulieren zijn te vinden onder de knop `Sociaal Team Onderbanken' en de tekst: Hoe maakt u uw hulpvraag kenbaar bij de
gemeente?



Wat is Regelhulp?

Regelhulp is een wegwijzer van de rijksoverheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft. De website bevat actuele informatie op het gebied van zorg, ondersteuning, jeugdhulp en financiele regelingen bij ziekte of beperking.
Regelhulp richt op de gevolgen van een chronische ziekte of handicap voor het dagelijks leven. Regelhulp geeft geen medische informatie, daarvoor kunt u terecht bij uw arts.

Waarom Regelhulp?

De gemeenten hebben vanaf 2015 nieuwe taken gekregen van het rijk en krijgen daarvoor minder geld dan voorheen beschikbaar was. De gemeenten zijn, volgens het rijk, beter in staat om maatwerk te leveren en hulp/zorg voor inwoners goedkoper en efficienter uit te voeren. Daarom zult u, als u
zorg nodig heeft, die - meer dan tot nu toe - op eigen kracht, met eigen middelen en met ondersteuning vanuit de eigen leef- en woonomgeving moeten invullen.
Onze taak als gemeente is u hierbij te helpen. Dat doen we o.a. door u te helpen bij het vinden van de juiste zorg- en hulporganisaties. En dan op zo'n manier zodat u dat gemakkelijk zelf kunt. Thuis - of bij iemand anders (bijvoorbeeld familie) - aan de computer. Om dat mogelijk te maken
hebben we een link naar de website Regelhulp op onze Hulpwijzer geplaatst.

foto flyer regelhulp.nlWaar vindt u Regelhulp?

U vindt deze site op de homepage van de Hulpwijzer, links onder. Als u de tekst `Regelhulp' aanklikt krijgt u deze foto in beeld.
Als u vervolgens op de foto klikt (of weer op de tekst `regelhulp') komt u op de site Regelhulp.

Hoe werkt Regelhulp?

Regelhulp geeft een overzicht van zorg en ondersteuning die past bij uw situatie. Op basis van de hulpvraag van u of uw kind geeft Regelhulp een overzicht van de mogelijkheden. Zo vindt u informatie die te maken heeft met: huishouden en wonen, vervoer, opleiding en werk, vrije tijd en
dagbesteding, lichamelijke zorg, sociale contacten en psychisch welzijn.
Iedereen zoekt vanuit een andere invalshoek. Daarom kunt u op Regelhulp via drie ingangen zoeken naar informatie en oplossingen.

1. Mijn Situatie:
Kies deze optie als u stap voor stap uw situatie en uw hulpvraag in kaart wilt brengen. U doorloopt enkele vragen en ziet vervolgens welke mogelijke oplossingen het beste bij uw situatie passen.
Als u zoekt via deze ingang komt u in drie stappen van uw situatie en hulpvraag naar de best passende oplossing. U kiest:

1. Voor wie zoekt u hulp? (een kind of jongere (t/m 17) of een volwassene (18 jaar en ouder)
2. Waarbij is hulp nodig?
3. Wat wilt u bereiken?

2. Bladeren:
Hier vindt u een overzicht van onderwerpen (beperking, gebeurtenis of levensfase). Dit is de snelle route naar oplossingen, regelingen en voorzieningen voor verschillende situaties. Bijvoorbeeld hoe u zorg voor u zelf of iemand anders kunt regelen, hoe het zit met mantelzorg of welke hulp in
het dagelijkse leven er is voor mensen met ziekten, beperking, psychische problemen of geheugenproblemen. In veel gevallen kunt u doorklikken naar landelijke websites waar u een overzicht vindt van de regionale en/of lokale instanties waar u terecht kunt.

3. Zoeken:
Met de vrije zoekfunctie zoekt u binnen de website naar de door u gewenste informatie.