Zoetwarenindustrie: De Oudedagsvoorziening


Zoetwarenindustrie: De Oudedagsvoorziening

Geplaatst op 07 juli 2015
[IMG]

Op 26 juni liet ik de leden van De Unie weten dat er op dit moment een werkgroep bezig is - de werkgroep DIM - handen en voeten te geven aan een beleid waarmee het niet alleen leuk is om te werkzaam te zijn in de zoetwarenindustrie maar ook om daarin werkzaam te blijven.

. . . en daarna?

Na een arbeidzaam leven wil de mens ook nog graag een leuk leven leiden. Daarvoor is een goede gezondheid niet onbelangrijk maar daarnaast is een appeltje voor de dorst gewenst: De oudedagsvoorziening.

Met het verschijnsel pensioen is de laatste jaren iets geks aan de hand: Dachten we aanvankelijk dat we in Nederland experts waren in het regelen van pensioenen waarbij onze expertise zo'n beetje als exportartikel kon gelden. Inmiddels lijken we volledig het spoor bijster. Het lijkt erop dat
we in een paar jaar tijd zijn gaan dolen. In het gunstigste geval slaan we 4x links af (of 4x rechts af) om weer op de goede weg voort te gaan.

Werkgevers trokken een streep, de regering verlegt grenzen en de DNB bepaald de rest.
Werkgevers in de Zoetwarenindustrie hebben nadrukkelijk aangegeven dat met een pensioenpremie van 30% van de grondslag de grens wat hun betreft bereikt was.
De regering schuift de AOW-leeftijd op en beperkt de fiscale mogelijkheden en De Nederlandse Bank (DNB) legt als toezichthouder allerlei voorwaarden op - een brandende hoepel waar de pensioenfondsen maar doorheen moeten zien te springen.
De rekenrente die in de goed oude tijd altijd op 4% mocht staan is er niet meer. Rendementen op beleggingen lieten te wensen over.

Draaien aan knoppen

Al met al loopt het Bedrijfstakpensioenfonds met de regeling zoals we die gedacht hadden tegen een aantal grenzen aan. Om toch door het hoepeltje van de DNB te kunnen springen, moet er aan knoppen gedraaid worden. Overigens zet het draaien aan de ene knop meer zoden aan de dijk dan draaien aan
de andere knop:

* Opbouwpercentage nu wordt jaarlijks een opbouw voorzien van 1,875% (fiscaal maximum);
* Indexeren van pensioenaanspraken om ze hun waarde te laten behouden;
* Inleg aan premie (alleen voor deelnemers) door werkgevers op maximaal 30% gezet;
* Franchise aanpassen.

De kunst is om een optimale combinatie te vinden van de standen waarin de verschillende knoppen kunnen staan. Daar houd de pensioenwerkgroep zich feitelijk mee bezig.

Vragen?

Voor meer informatie over het bovenstaande kun je contact opnemen met John Kapteijn

Informatie

Sectoren: Industrie en Handel
Branche: Zoetwarenindustrie