Op vakantie? Is uw ID-bewijs nog geldig?


Gaat u op reis naar het buitenland? Controleer dan tijdig of uw paspoort of identiteitskaart nog geldig is! Het aanvragen van een identiteitsbewijs of een paspoort duurt in principe vijf dagen. Bij vermissing van uw huidige reisdocument kan dit eventueel langer zijn.

De kosten voor een paspoort bedragen EUR 67,50 (jeugdtarief: EUR 51,20) en voor een identiteitskaart EUR 53,05 (jeugdtarief: EUR 28,45). Door tijdig aan te vragen, voorkomt u dat u gebruik moet maken van een spoedprocedure. Hiervoor moet u namelijk een extra bedrag betalen van EUR 47,30.

Zijn er nog extra regels als ik buiten de EU reis?

In een aantal landen buiten de Europese Unie moet uw paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn bij aankomst of vertrek. Dat geldt voor landen als China, Cuba, India en de Malediven. Andere landen zijn nog strenger eisen dat bij vertrek uw paspoort nog minimaal zes maanden geldig is, zoals
in de Dominicaanse Republiek, Egypte en Thailand. Wees hier dus op voorbereid. Kijk op de website www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-in-het-buitenland voor meer informatie of bel de Rijksoverheid op tel. 1400 (werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur).

Is het veilig op mijn reisbestemming?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor alle landen reisadviezen waarmee Nederlandse reizigers zich beter kunnen voorbereiden op veiligheidsrisico's tijdens een buitenlands verblijf. Zoals de risico's op ontvoeringen, gewapende overvallen, bomaanslagen, natuurrampen of oorlogsgeweld.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken vermeldt in een reisadvies bijvoorbeeld welke gebieden veilig zijn en naar welke gebieden u niet moet reizen. Soms zijn er veiligheidsrisico's. Wees dan alert of reis alleen naar het land als dat echt noodzakelijk is. Kijk op
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen voor de actuele adviezen of bel de Rijksoverheid op tel. 1400 (werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur).

U kunt ook actuele reisadviezen bekijken via de speciale app "BZ Reisadvies" voor iPhone/iPad en voor Android. Kijk op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/reisadvies-app.