Zwemmen in rivieren en kanalen


Zwemmen in rivieren en kanalen is zeer gevaarlijk vanwege de scheepvaart en als gevolg van de stroming van het water. Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren. Ga alleen zwemmen op de officiele zwemplekken.

Stroming

De stroming in rivieren is niet overal even sterk waardoor mensen er onverwacht door gegrepen kunnen worden. Ook ontstaan er onder water draaikolken die zwemmers naar beneden kunnen trekken.

Zuiging

Een binnenvaartschip verplaatst tonnen water, wat minuten nadat een schip is gepasseerd nog steeds een uitwerking heeft. Daardoor kan het gebeuren dat iemand die veilig in ondiep water denkt te staan, wordt meegetrokken met het terugtrekkende water. Onderschat ook de zuigende kracht van een
schroef niet. Deze kan een ervaren zwemmer meetrekken.

Bodem

De bodem van de rivier is constant in beweging. Bij de oever kan de bodem verraderlijk steil zijn.
Ook wanneer het strand bij de rivier geleidelijk lijkt af te lopen, kunnen er onverwacht diepe kuilen voorkomen. Ook is het bijzonder gevaarlijk om van bruggen af te springen. Door het troebele water is de diepte niet in te schatten en zijn voorwerpen op de bodem vaak niet te zien.

Zicht

Voor een schipper van een groot schip is het bijna onmogelijk om zwemmers te zien. Voor vrachtschepen geldt dat er tot ongeveer 350 meter voor het schip geen zicht op het wateroppervlak mogelijk is. Het hoofd van een zwemmer verder weg dan die 350 meter is dan niet meer dan een kleine stip of
balletje en niet herkenbaar als een persoon.

Bron: Zwemwater.nl / Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD Utrecht) / Rijkswaterstaat